Investeerder Blackstone biedt op Nederlandse bank NIBC

Overname De Amerikaanse investeringsgroep Blackstone wil de Nederlandse bank NIBC overnemen. Met de deal is 1,5 miljard euro gemoeid.
NIBC bedient ruim 400.000 consumenten en zeshonderd ondernemingen.
NIBC bedient ruim 400.000 consumenten en zeshonderd ondernemingen. Foto Bart Maat / ANP

De Blackstone Group, een Amerikaans investeringsbedrijf, heeft vrijdag een bod gedaan op de Nederlandse zakenbank NIBC. Met het overnamebod is een bedrag van ongeveer 1,5 miljard euro gemoeid.

Lees ook: Hypotheekrente duikt voor het eerst onder de 1 procent

Blackstone heeft een bod gedaan van 9,85 euro inclusief dividend per aandeel voor een kwart van de aandelen. Daarnaast heeft Blackstone al afspraken gemaakt met grootaandeelhouders J.C. Flowers en Reggeborgh om hun aandelen van NIBC te kopen. Deze aandeelhouders bezitten respectievelijk 60,6 en 14,6 procent van de aandelen.

Volgens de Haagse zakenbank zijn de gesprekken met Blackstone in een gevorderd stadium. NIBC heeft zich nog niet uitgesproken over het bod.

Hypotheken

De bank werd in 1945 opgericht door de Nederlandse overheid om de wederopbouw te financieren. NIBC kreeg pas in 2018 een notering aan de beurs, nadat de beursgang in 2007 niet was doorgegaan vanwege slechte marktomstandigheden.

Intussen heeft de bank buiten Nederland kantoren in Frankfurt, Londen en Brussel. NIBC had medio 2019 voor 9,6 miljard euro aan hypotheken in de boeken staan. Donderdag werd bekend dat NIBC voor het eerst een hypotheekrente van minder dan 1 procent zal aanbieden, onder de noemer Lot Hypotheken.