FotografieTwee nieuwe foto’s van Margot Frank

Foto’s Anne Frank Stichting/Roos van Gelder

Amsterdam. Dankzij een schenking heeft de Anne Frank Stichting twee nieuwe foto’s van Margot Frank – de oudere zus van Anne Frank – gekregen. De foto’s werden in de zomer van 1941 gemaakt door gymjuf Roos van Gelder tijdens de laatste zomer dat Margot roeide bij de Vereeniging ter Bevordering van de Watersport onder Jongeren (VBWJ). De foto’s zijn een schenking van Paul Mensinga, de neef van Van Gelder. Vanwege aangescherpte anti-Joodse maatregelen mocht Margot (16 februari 1926) een maand later niet meer roeien. Ook de joodse Van Gelder mocht niet meer coachen. Op de bovenste foto is Margot rechts in beeld, op de onderste in het midden van de buitenste boot. Margot was de drie jaar oudere zus van Anne. Beiden overleden in februari 1945 aan vlektyfus in het Bergen-Belsen, twee maanden voor de bevrijding van het concentratiekamp.