In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat een storm en een ziekte een naam kregen, eindigde het proces tegen voormalige Hollywoodbaas Harvey Weinstein en studeerde een peshmerga af door in een slang te bijten.
Voor het eerst werd deze week de Noordwaardpolder in de Biesbosch onder water gezet om het water van de Merwede meer ruimte te geven. Door dit gebied te laten overlopen zou de overlast van hoog water in Dordrecht en Gorinchem kleiner moeten zijn.
Foto Rob Engelaar/EPA
In Noord-Syrië zitten gevangenissen en kampen bomvol met mannen, vrouwen en kinderen die (vermoedelijk) aangesloten waren bij terreurgroep IS. Bijna een jaar geleden werd de terreurgroep verslagen. Persbureau Reuters bezocht de gevangenen, onder wie de Iraakse Abed al-Hamed Atiya. Hij zit in een andere cel; veel van de andere gevangen mannen zijn fel gekant tegen zijn kunst.
Foto Goran Tomasevic/Reuters
Covid-19 en SARS-CoV-2: deze week kregen de ziekte en het type virus dat de ziekte veroorzaakt hun officiële benaming. Tot vrijdagmiddag waren voor zover bekend 1.384 mensen overleden aan Covid-19. Zorgmedewerkers zijn een kwetsbare groep. Volgens de Chinese regering hebben zeker 1.716 Chinese zorgmedewerkers de ziekte. Zes zijn overleden.
Foto China Out/Reuters
Niet alleen in Nederland, maar ook in andere delen van West-Europa, zoals hier in Engeland, heeft de eerste storm van het jaar voor flinke overlast gezorgd: modderstromen, natte voeten, geknapte bomen, beschadigde daken. Alleen al in Nederland richtte de storm voor circa 150 miljoen euro schade aan.
Foto Oli Scarff/AFP
De eerste storm van het jaar die Nederland aandeed en de eerste met een naam: Ciara. Een storm krijgt in Nederland alleen een naam zodra het KNMI code oranje of rood uitgeeft. Nederland doet voor het eerst mee met het geven van namen aan stormen tijdens het stormseizoen. Onderzoek heeft aangetoond dat het bewustzijn van mensen voor het gevaar van stormen groter is als ze een naam krijgen. De eerste ‘echt’ Nederlandse stormen komen bij letter F (Francis) en G (Gerda), de eerstvolgende twee stormen krijgen nog Engelse namen: Dennis en Ellen.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Het proces tegen de ooit machtige Hollywoodbaas Harvey Weinstein is deze week tot een einde gekomen. Donderdag hielden de advocaten van de 67-jarige Weinstein hun slotpleidooi, vrijdag was het de beurt aan de openbaar aanklagers. De voormalige filmproducent wordt ervan verdacht zijn macht te hebben aangewend om vrouwen seksueel te misbruiken. De verdediging houdt vol dat Weinstein onschuldig is en dat de seks vrijwillig was. Als de producent schuldig wordt bevonden – dinsdag begint het juryberaad – dan kan hij een levenslange celstraf opgelegd krijgen.
Foto Johannes Eisele/AFP
Met haar valt niet te sollen. Als onderdeel van haar afstudeerceremonie zet ze haar tanden in levende slangen en konijnen: Zij is nu officieel lid van de peshmerga, de strijdkrachten van Iraaks-Koerdistan. De Koerdische paramilitaire groep speelde een belangrijke rol in de gevechten tegen terreurgroep IS.
Foto Safin Hamed/AFP
Voor het twee jaar op rij zal het Witte Huis geld onttrekken aan het ministerie van Defensie om de zo voor president Donald Trump gewenste muur tussen de Verenigde Staten en Mexico verder op te trekken. Trump beloofde in zijn verkiezingscampagne migratie een muur te bouwen om illegale migratie uit Midden- en Zuid-Amerika tot een halt te brengen.
Foto Guillermo Arias/AFP)
Bij protesten tegen de nieuwe regering in Libanon zijn dinsdag vierhonderd betogers gewond geraakt. De betogers, die probeerden een parlementszitting te verhinderen waar steun aan de nieuwe regering zou worden gegeven, gooiden met stenen, trokken betonafzettingen om. De politie en ordetroepen zetten traangas en het waterkanon in. Al sinds half oktober gaan Libanezen regelmatig de straat op om te protesteren tegen de regering, onder meer wegens de wijdverbreide corruptie in het land. De protesten leidden eerder al tot het vertrek van Saad Hariri als premier. Er is weinig fiducie – zeker niet bij de betogers – dat de nieuwe regering de problemen in Libanon kan aanpakken.
Foto Ibrahim Amro/AFP
In Noord-Syrië zijn de gevechten tussen regeringstroepen en rebellengroepen opgelaaid. Idlib is het sluitstuk van een jarenlange strategie van de Syrische president Bashir al-Assad en zijn bondgenoten. Gebieden die in handen waren van de gewapende oppositie werden net zolang belegerd, uitgehongerd en gebombardeerd tot de rebellen akkoord gingen met een veilige aftocht naar Idlib.
Foto Omar Haj Kadour /AFP)
Het oprukkende Syrische leger, gesteund door Rusland, vormt inmiddels ook een probleem voor Turkije, dat troepen en een aantal observatieposten in het gebied heeft, zoals hier in Qaminas. Die zijn een onderdeel van het deëscalatieproces tussen het regime, een deel van de rebellen, Turkije, Rusland en Iran. Turkije heeft gewaarschuwd niet te schromen militair in te grijpen als de posten aangevallen worden.
Foto Omar Haj Kadour/AFP
De uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft het toerisme ook al geraakt. Parken zoals dit in het Thaise Pattaya die het moeten hebben van Chinese toeristen zijn nu akelig leeg. Massaal annuleren Chinezen trips naar het buitenland. Andersom lijken toeristen ook weinig trek te hebben nu naar China af te reizen, uit angst voor besmetting.
Foto Mladen Antonov/AFP
Vuurwerk en geluich bij het vak met fans van Tucuman. De club uit Argentinië won van The Strongest uit Bolivia in de tweede kwalificatieronde van de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de UEFA Champions League. Penalty’s moesten de beslissing brengen. De spelers en doelman van Tucuman bleken koelbloediger.
Foto Nicolas Nunez/EPA
First lady Melania Trump kijkt de verzamelde pers in de ogen en luistert naar haar man, president Donald Trump, die de pers te woord staat bij het bezoek van de Ecuadoraanse president Lenín Moreno (niet in de foto). De Amerikaanse president gebruikte het persmoment om zijn kritiek op de voorgestelde straf voor Roger Stone nogmaals te benadrukken. Eerder deze week eisten de aanklagers zeven tot negen jaar cel voor de omstreden oud-adviseur Stone. Trump noemde dit een „gerechtelijke dwaling” die hij niet zou kunnen „laten passeren”. Enkele uren later greep het ministerie van Justitie in bij de zaak door een aanzienlijk lagere straf te bepleiten, waarop de aanklagers opstapten. Volgens Trump en het ministerie was Trumps openlijke kritiek op de strafeis niet de reden voor het ingrijpen.
Foto Jim Lo Scalzo/EPA