Bedrijfsspionage

Nieuwe aanklachten tegen Huawei in Verenigde Staten

Amerikaanse aanklagers hebben nieuwe aanklachten ingediend tegen het Chinese technologieconcern Huawei en enkele dochterondernemingen, onder meer van diefstal van bedrijfsgeheimen van zes Amerikaanse bedrijven, en afpersing.

Huawei, de grootste maker van telecomapparatuur ter wereld, zou ook surveillanceapparatuur hebben geleverd aan Iran om dat land in staat te stellen demonstranten in de gaten te houden tijdens antiregeringsprotesten in Teheran in 2009. Bovendien zou Huawei handel met Noord-Korea hebben geprobeerd te verbergen. Met de nieuwe beschuldigingen breidt justitie in de VS haar juridische strijd uit tegen Huawei. Washington beschouwt het bedrijf als een gevaar voor de nationale veiligheid, omdat het spionage door China zou faciliteren. Eerder werd Huawei in de VS aangeklaagd wegens bankfraude en schending van economische sancties tegen Iran.

In de nieuwe aanklachten wordt Huawei beschuldigd van pogingen om bedrijfsgeheimen en intellectuele eigendommen te stelen van concurrenten in de VS. In sommige gevallen rekruteerde Huawei volgens de aanklagers oud-werknemers van concurrenten. Ook zou het bedrijf bonussen hebben beloofd aan werknemers die gegevens zouden stelen van concurrenten. (NRC)