Autoriteit Persoonsgegevens ontvangt meer privacyklachten

Privacy Vooral door de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming nam het aantal privacyklachten bij de Autoriteit Persoonsgegevens vorig jaar toe.
Door de invoering van de AVG in mei vorig jaar, kan iedereen een privacyklacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Door de invoering van de AVG in mei vorig jaar, kan iedereen een privacyklacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Foto Rob Engelaar/ANP

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft vorig jaar ruim 27.000 klachten binnengekregen over een mogelijke privacyschending. Dat is een stijging van 79 procent ten opzichte van 2018. Dat meldt de AP vrijdag. De stijging is onder meer het gevolg van de Algemene verordening gegevensbescherming, die in mei 2018 werd ingevoerd en waardoor iedere privacyklacht die bij de AP wordt ingediend in behandeling moet worden genomen. Of het aantal daadwerkelijke privacyschendingen ook is toegenomen, is volgens de AP niet te zeggen.

Lees ook: Alle zeilen bij voor Facebook en Google

Bijna 30 procent van de klachten gaat over een schending van een privacyrecht, waaronder het recht op inzage en het recht op verwijdering. Zo’n 15 procent van de klachten had te maken met ongevraagde reclame. Ook kwamen er klachten binnen over organisaties die gegevens doorgeven aan derden, terwijl mensen daar geen toestemming voor hebben gegeven.

Van de 27.800 klachten zijn er vorig jaar 20.000 afgehandeld. In 138 gevallen werd ook daadwerkelijk een onderzoek ingesteld, waarbij in 25 gevallen een privacyovertreding werd geconstateerd.

Capaciteitsproblemen

De waakhond krijgt net als in 2018 meer meldingen binnen dan er behandeld kunnen worden. Veel meldingen worden door capaciteitsproblemen pas na zes maanden in behandeling genomen. Dat is langer dan wenselijk, volgens de AP.

De stijging van het aantal meldingen laat volgens de AP zien dat mensen zich meer bewust zijn van hun privacy. „Het doet wat met mensen als hun privacy wordt geschonden”, zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de AP in een verklaring. Ook speelt volgens een woordvoerder van de toezichthouder mee dat Nederland een sterk gedigitaliseerd land is.