Zijn oude Noorderlingen niet meer welkom, zoals Verdedig Noord beweert?

Talk of the Town Een beklad museum, boze columns: de oorspronkelijke bewoners zouden worden weggejaagd uit Noord. Ymere herkent zich niet in de kritiek.

Herstel van de bekladde muur bij Museum WONDR Experience.
Herstel van de bekladde muur bij Museum WONDR Experience. Still uit reportage AT5

‘Welk wonder heeft de Vogelbuurt nodig?’ Met deze vraag werd het pop-up museum WONDR Experience 18 oktober vorig jaar beklad door activisten van Verdedig Noord. Ernaast waren kreten gekalkt als ‘Bijbouwen van sociale huurwoningen’, ‘Meer gemengde en betere scholen’ of ‘Marshmallow museum’. Het museum, met een grootte van 1.200 vierkante meter, richt zich op jonge sociale mediagebruikers die in een van de vijftien installatieruimtes de beste instagramfoto’s kunnen maken. De activisten lieten via een statement weten dat zij de ‘pop-up experience’ – entree 24,50 euro – niet bij de buurt vinden passen, waar „veel bewoners kampen met sociaal-economische problemen”.

Het was een hele laffe actie van mensen die publiciteit willen en daar heb ik weinig respect voor

Sarah Mendes Directeur pop-up museum WONDR (beklad door actiegroep Verdedig Noord)

Sarah Mendes, directeur van het museum, kan zich niet vinden in de kritiek. „We hebben miljoenen geïnvesteerd om hier te kunnen zitten. Dit is de minimale prijs die we kunnen vragen.” Ze vertelt dat zij juist in contact staat met de buurt. Er zijn zes mensen werkzaam die binnen tweehonderd meter van het museum wonen en ze deelde 300 vrijkaarten uit aan buurtbewoners. Ook was ze liever in gesprek gegaan met Verdedig Noord. „Het was een hele laffe actie van mensen die publiciteit willen en daar heb ik weinig respect voor”, zegt ze.

Gentrificatie al lang trend in Noord

De komst van WONDR is exemplarisch voor een langlopende trend in stadsdeel Noord: gentrificatie – de opwaardering van een buurt door het aantrekken van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners. Roos Gerritsma, in een dubbelrol van zowel associate lector/stadssocioloog bij Hogeschool Inholland als nieuwe Noorderling, zegt: „Dit jaar wordt de honderdduizendste bewoner verwelkomd in het stadsdeel. Het ondergaat een enorme transformatie.” Daarmee gepaard gaat vaak verdrijving van de lagere klassen.

Vooral dat laatste steekt Massih Hutak, voorman van Verdedig Noord. Hij wilde niet reageren op vragen van NRC („Ik wil mijn onderzoek en stukken in eigen beheer publiceren”), maar in recente columns in Het Parool uit hij felle kritiek op vooral wooncorporatie Ymere. Zo schrijft hij: „Ymere heeft de sociale woningbouw geprivatiseerd om er winst op te maken. Lees: huizen verwaarlozen, weinig tot niets doen aan ernstige gezondheidsrisico’s… en bewoners een zo onveilig mogelijk gevoel geven totdat ze er zelf voor kiezen om weg te gaan.”

‘Beeld uit columns klopt niet’

„Met opgetrokken wenkbrauwen lazen we deze columns”, zegt de woordvoerder van Ymere. De wooncorporatie herkent zich niet in het beeld dat Hutak schetst. Daarom nodigden zij hem twee weken geleden uit voor een gesprek; Hutak heeft echter niet gereageerd. Wel zegt Ymere bestaande problemen te erkennen. „We schrijven niet snel een mail naar de hoofdredactie met een verzoek om erover te praten. Dat we dat nu wel hebben gedaan, zegt volgens mij genoeg.” De buurten worden volgens Ymere getransformeerd, zodat huurders weer fijn wonen.

Nel Koster (67) woont in de Van der Pekstraat en maakte zo’n renovatie mee. Mensen die niet goed Nederlands praten zijn bang gemaakt of vals voorgelicht, stelt ze. In eerste instantie was de renovatie op vrijwillige basis, maar als blijkt dat de bewoners dit weigeren dwingt Ymere hen, aldus Koster, omdat er vocht onder de huizen zou zitten. „Het was een gemêleerde gemeenschap met mensen van alle nationaliteiten en opleidingsniveaus. En dat verandert wel.”

Dat je je niet meer thuis voelt, is natuurlijk een ontwikkeling die pijn doet, zegt stadssocioloog Gerritsma. „Ik denk dat het goed is dat die pijnen worden benoemd, maar wel in dialoog met elkaar.” Het stadsdeel wil Noorderlingen laten meedenken en vaker zelf aan de slag laten gaan. De bewoners zijn nu twee keer als ‘denktank’ samengekomen om na te denken over belangrijke kwesties in de buurt. Een ‘mopperuur’ of een inburgeringscursus voor nieuwe Noorderlingen zijn een paar ideeën die zijn geopperd. Vrijetijdsvoorziening kan ook een rol spelen, zegt Gerritsma: „Openbare pierenbadjes of festivals zijn plekken waar verschillende groepen bewoners bij elkaar komen.” De gemeente is tevreden met het aanbod aan laagdrempelige festivals en activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. „Ze staan al hoog in het vaandel en zullen nog verder worden gestimuleerd”, aldus de woordvoerder.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.