WK-goud Bloemen op 5.000 m, zilver voor Kramer

WK afstanden De 33-jarige schaatser Ted-Jan Bloemen die voor Canada uitkomt pakte met een tijd van 6.04,37 zijn eerste titel van het toernooi.
Ted-Jan Bloemen donderdag na de 5000 meter.
Ted-Jan Bloemen donderdag na de 5000 meter. Foto EPA

Ted-Jan Bloemen heeft bij de WK afstanden in Salt Lake City goud veroverd op de 5.000 meter. De 33-jarige schaatser, die sinds 2014 voor Canada uitkomt, pakte zijn eerste titel bij dit toernooi met een tijd van 6.04,37. De wereldrecordhouder (6.01,86) was iets meer dan een halve seconde sneller dan Sven Kramer, die zich tevreden moest stellen met zilver (6.04,91). De Canadees Graeme Fish pakte brons met 6.06,32.

De favoriete Patrick Roest werd in de voorlaatste rit gediskwalificeerd nadat hij de vierde tijd had gereden. Hij was nog ongeslagen dit seizoen op de 5.000 meter. Jorrit Bergsma eindigde als achtste (6.13,42).

Nederlandse ploegen prolongeren wereldtitels teamsprint

Bij de teamsprint hebben de Nederlandse schaatssters hun wereldtitel geprolongeerd. De ploeg van bondscoach Jan Coopmans zegevierde met een wereldrecord van 1.24,02. Namens Oranje kwamen Femke Kok, Jutta Leerdam en Letitia de Jong in actie. Rusland eindigde als tweede (1.24,50) en Polen belandde op de derde plaats (1.25,37). Aan de teamsprint bij de vrouwen deden in Salt Lake City slechts vier landenteams mee.

Bij de eerste strijd om de wereldtitel op dit nieuwe onderdeel, vorig jaar in Inzell, waren Leerdam en De Jong eveneens van de partij. WK-debutante Femke Kok nam in Utah de plaats in van Janine Smit. Het winnende drietal had in deze samenstelling dit seizoen nog geen officiële wedstrijd gereden.

Ook de mannenformatie van Oranje prolongeerde haar wereldtitel op de teamsprint. De schaatsploeg van bondscoach Jan Coopmans eindigde in Salt Lake City aanvankelijk achter Canada als tweede. De snelste ploeg werd een half uur na afloop echter alsnog gediskwalificeerd wegens een wisselfout. Een Canadees protest haalde niets uit.

Namens Nederland verschenen Dai Dai Ntab, Kai Verbij en Thomas Krol op het ijs. Vorig jaar in Inzell, bij de eerste strijd om de wereldtitel op dit nieuwe onderdeel, kwamen namens het winnende Oranje Ronald Mulder, Verbij en Kjeld Nuis in actie. Het favoriete Rusland werd in Salt Lake City uitgeschakeld door een valpartij bij kopman Pavel Koelizjnikov.

Zilver voor Achtereekte

Schaatsster Carlijn Achtereekte moest eerder genoegen nemen met zilver op de 3.000 meter. De olympisch kampioene op dit onderdeel finishte in een dik persoonlijk record van 3.54,92. Dat was echter net niet voldoende om titelverdedigster Martina Sablikova van haar zesde wereldtitel op deze afstand af te houden: 3.54,25. Het brons ging naar de Russin Natalia Voronina (3.55,54).

Esmee Visser kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. De tweevoudig Europees kampioene ging te traag van start en kon daarna haar achterstand op de leidende Achtereekte niet meer goedmaken. Visser finishte in 3.56,78, goed voor de vijfde plaats. Ze reed vorig jaar bij de wereldbekerfinale in Salt Lake City nog een Nederlands record op de 3000 meter (3.54,02).

Irene Schouten bleef met haar tijd van 3.58,26 net boven haar persoonlijke record dat ze vorige week vrijdag in Calgary neerzette (3.58,07). De regerend wereldkampioene op de massastart eindigde op de zevende plaats.

Lees ook: ‘Op de vijf kilometer kunnen je benen in de bocht compleet blokkeren’

Achtereekte (30) reed in het zesde paar een stabiele race. Haar slotrondje van 32,0 seconden was echter net niet snel genoeg voor haar eerste wereldtitel. „Ik kraakte op het laatst een beetje”, bekende de rijdster van Team Jumbo-Visma bij de NOS. „Deze race duurde feitelijk voor mij een ronde te lang. Ik besefte na afloop van mijn rit meteen dat Sablikova daar de winst op mij zou kunnen pakken.”

De 32-jarige Tsjechische begon in de voorlaatste rit met een marge van amper 0,12 seconde op Achtereekte aan haar laatste omloop. Met een slotronde van 31,5 stelde ze haar zestiende gouden medaille bij de WK afstanden veilig. Achtereekte kon achteraf wel vrede met zilver hebben. „Je verliest natuurlijk niet van zomaar iemand. Ik heb een heel goede rit gereden, maar het was net niet goed genoeg. Ik heb niettemin bewezen dat ik op dit podium thuishoor.”

Drievoudig kampioene Ireen Wüst ontbrak in het deelnemersveld. De olympisch kampioene van 2006 en 2014 op deze afstand wist zich eind december bij de NK afstanden niet te kwalificeren op de 3000 meter (vijfde). (ANP)

Correctie (14 februari 2020): In een eerdere versie van dit artikel werd de achternaam van Carlijn Achtereekte foutief geschreven als Achtereek. Dat is hierboven aangepast.