Webwinkels

Recordaantal grote distributiecentra geopend

Vorig jaar is in Nederland het recordaantal van negentien ‘megadistributiecentra’ geopend. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van adviesbureau Buck Consultants. In 2018 werden dertien zogeheten ‘xxl-distributiecentra’, groter dan 40.000 vierkante meter, geopend. De toename is vooral het gevolg van groeiende internetverkopen.

Webwinkels hebben door hun groeiende assortiment steeds meer opslagruimte nodig en moeten ook meer retourzendingen verwerken. Vorig jaar werden 31 grote distributiecentra geopend of aangekondigd. Die hebben samen een oppervlakte van 2 miljoen vierkante meter en creëren naar schatting 12.400 arbeidsplaatsen. Naar verwachting worden dit jaar nog eens 22 ‘megadistributiecentra’ opgeleverd.

Het aantal grote distributiecentra stijgt al langer. Sinds 2013 zijn 101 xxl-distributiecentra geopend of aangekondigd, blijkt uit de cijfers van Buck Consultants. De meeste staan in West-Brabant en Noord-Limburg. Het adviesbureau bepleit een onderzoek naar het effect van deze „verdozing” op onder meer infrastructuur en landschap.

Het College van Rijksadviseurs adviseerde het kabinet in oktober om de groei van deze centra terug te dringen. Het college wil dat nieuwe centra op bedrijventerreinen worden gebouwd en geen groen landschap opslokken. (NRC)