Voorverkiezingen

Sanders wint in New Hampshire

Presidentskandidaat Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire gewonnen. Maar het was een krappe overwinning: Sanders, die in 2016 Hillary Clinton in deze staat nog versloeg met 60 procent van de stemmen, haalde dinsdag circa 26 procent. De linkse senator werd op de hielen gevolgd door oud-burgemeester Pete Buttigieg, die een kwart van de stemmen kreeg. Op de derde plaats kwam Amy Klobuchar, senator van Minnesota, met krap een vijfde van de stemmen. De tweede voorverkiezingsronde werd een nieuwe vernedering voor ex-vicepresident Joe Biden. Na zijn vierde plaats in Iowa, vorige week, werd hij in New Hampshire zelfs vijfde en haalde hij de kiesdrempel van 15 procent in de verste verte niet. Biden (77) wachtte zijn nederlaag in New Hampshire niet af en vloog direct naar South Carolina, waar op 29 februari de vierde kiesronde is. Met een electoraat dat voor 60 procent uit zwarte kiezers bestaat, verwacht Biden er ruim te winnen.