Covid-19

Veel meer doden en zieken door nieuwe telmethode in China

Virusuitbraak De criteria voor een diagnose zijn verruimd. Iedereen met een ernstige longontsteking wordt nu als Covid-19-patiënt gezien.

Controle op Covid-19 in Hongkong.
Controle op Covid-19 in Hongkong. Foto ANTHONY WALLACE/AFP

Over het afgelopen etmaal rapporteerde China plotseling een ruime verdubbeling van het aantal doden en zelfs bijna een vertienvoudiging van het aantal nieuwe besmettingen door het nieuwe coronavirus. In één dag kwamen er volgens de officiële statistieken 242 doden en 14.840 besmettingen bij. De astronomische stijging weerspiegelt geen catastrofale ontwikkeling van de epidemie, maar is het gevolg van een nieuwe manier van tellen. Daarbij wordt de gouden standaard, een genetische test als bevestiging van een infectie met het nieuwe coronavirus, losgelaten. De laboratoria en ziekenhuizen in de stad Wuhan en de provincie Hubei bleken het grote aantal aanvragen niet aan te kunnen.

‘Het is erger dan we te zien krijgen’ pagina 14-15