Syrisch parlement erkent Armeense genocide

Volkerenmoord Terwijl de spanningen tussen Syrië en Turkije flink zijn opgelopen, heeft het Syrische parlement de Armeense genocide van 1915 tot 1917 erkend.
Archiefbeeld van schedels in het Armeense plaatsje Sheyxalan. Bij de genocide zijn tot 1,5 miljoen Armeniërs om het leven gekomen.
Archiefbeeld van schedels in het Armeense plaatsje Sheyxalan. Bij de genocide zijn tot 1,5 miljoen Armeniërs om het leven gekomen. Foto via AFP

Het Syrische parlement heeft donderdag officieel de Armeense genocide van 1915 tot 1917 erkend. Dat meldt persbureau AFP. De stap komt terwijl de strijd tussen Syrië en Turkije in het Syrische Idlib verder dreigt te escaleren. Turkije heeft de actie afgedaan als een „hypocriete actie” van „een regime dat allerlei massamoorden heeft uitgevoerd tegen haar eigen volk”.

De erkenning door Syrië ligt extra gevoelig. Armeniërs werden destijds namelijk geforceerd om te verhuizen naar gebied dat vandaag de dag in Syrië ligt, via een dodelijke route door de woestijn. In totaal stierven tussen de 800.00 en 1,5 miljoen Armeniërs. Overlevenden werden in tenten gestopt in het noordoosten van het huidige Syrië. Het Syrische parlement „veroordeelt en erkent de genocide op de Armeniërs” door de Ottomaanse staat, de voorloper van het huidige Turkije.

Lees ook: Wrevel groeit tussen Turkije en Rusland over Idlib

Strijd in Idlib

De afgelopen weken zijn de spanningen tussen Ankara en Damascus flink opgelopen. De Turkse president Erdogan steunt Syrische opstandelingen in Idlib en het Syrische regime is gesteund door Rusland momenteel bezig met een offensief tegen het laatste rebellenbolwerk. Bij bombardementen van het regime zijn al meerdere Turkse militairen om het leven gekomen, waarna Turkije represaille-acties uitvoerde op Syrische doelwitten. Een VN-vertegenwoordiger zei donderdag tegen persbureau Reuters dat sinds begin december al meer dan 800.000 burgers, overwegend vrouwen en kinderen, zijn gevlucht vanwege het conflict.

„We doorstaan momenteel Turkse agressie die berust op hetzelfde hatelijke Ottomaanse gedachtegoed”, zei de voorzitter van het Syrische parlement Hammouda Sabbagh donderdag. Deze „agressie” doet volgens hem „denken aan de misdaden die zijn gepleegd door de voorouders van Erdogan jegens het Armeense volk”. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken wees in een kritische reactie juist op de „miljoenen mensen” die door de huidige burgeroorlog in Syrië zijn ontheemd, en dat het Syrische regime „bekend staat om het gebruik van chemische wapens”.

Ankara erkent dat er Armeniërs zijn omgekomen, maar spreekt tegen dat het gaat om een systematische uitroeiing van een bevolkingsgroep. In het verleden heeft Turkije fel uitgehaald naar landen die de genocide erkennen, zoals de Verenigde Staten die dat eind 2019 deden. Het Nederlandse parlement deed dat een jaar eerder.