Proces-Stone

Conflict na lagere eis tegen Trump-adviseur

Een sluimerend intern juridisch conflict over de veroordeling van Roger Stone, de omstreden oud-adviseur van president Donald Trump, is dinsdag geëscaleerd. Vier openbaar aanklagers stapten op nadat het ministerie van Justitie ingreep door een aanzienlijk lagere straf te bepleiten dan zij hadden geëist – een uitzonderlijke interventie die volgens critici duidt op mogelijke inmenging in de rechtsgang onder druk van Trump. De stap van de vier aanklagers kwam enkele uren nadat het ministerie van Justitie had verklaard dat het de strafeis voor Stone te hoog vond. Maandag werd zeven tot negen jaar gevangenisstraf geëist tegen de 67-jarige Stone. De voormalige communicatie-adviseur van de Trump-campagne werd in november door een jury schuldig bevonden aan belemmering van een onderzoek door het Congres naar vermeende banden tussen de campagne en Rusland. Ook is hij schuldig bevonden aan liegen tegen het Congres en intimidatie van een getuige.