Bombrieven in Amsterdam en Leusden, loos alarm in Oudenbosch

Bombrief Bij een ING-kantoor in Amsterdam ontplofte een bombrief, in Leusden werd er een tijdig onderschept. Een rokend pakketje in Oudenbosch bleek geen explosief te bevatten.
De bombrief ontplofte bij een ING-kantoor aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost.
De bombrief ontplofte bij een ING-kantoor aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost. Foto Koen van Weel/ANP

Bij een kantoor van ING in Amsterdam en in Leusden zijn donderdag bombrieven gevonden. In Amsterdam ontstond er een kleine ontploffing, in Leusden kon de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) het pakket tijdig onklaar maken. Ook in het Noord-Brabantse Oudenbosch werd een rokend pakketje gevonden, maar dit bleek geen explosief te zijn. Het was een fles die wordt gebruikt in koelsystemen. De vondsten komen een dag nadat in Amsterdam en Kerkrade pakketten ontploften en een maand na zeven bombrieven door het hele land.

Bij het ING-kantoor aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost vond bij opening van de bombrief een kleine ontploffing plaats. Daarbij vielen geen gewonden, zegt een woordvoerder van de bank tegen NRC. De politie meldt dat één persoon rook heeft ingeademd en dat daarom uit voorzorg een ambulance ter plaatse was. De politie gaat de zaak onderzoeken.

Unisys

De bombrief bij het bedrijf in Leusden is onschadelijk gemaakt door de EOD. De brief met explosieven werd bezorgd bij een postsorteercentrum van de wereldwijd opererende betalingsverwerker Unisys.

Er is „mogelijk” een verband met de twee bombrieven van woensdag, aldus de politie. Woensdag ging in een postsorteercentrum van ABN Amro in Amsterdam-West een explosief af nadat een medewerker de envelop had geopend. En in Kerkrade ontplofte een brief bij Ricoh, dat papieren post digitaliseert. Volgens de politie eiste de verzender een bedrag in bitcoins en was er sprake van afpersing.

Voorzichtig

Eind vorig jaar ontvingen verschillende bedrijven brieven met een explosief erin die zogenaamd waren verstuurd door incassobureau CIB. De politie waarschuwt om voorzichtig te zijn met brieven met ‘verdikking’ en zijn voorzien van een CIB-logo. Bij twijfel wordt aangeraden die niet te openen. Dit logo stond niet op de brieven die woensdag zijn bezorgd. De politie wil nog niet zeggen hoe de brief in Leusden eruitziet. Ook was onduidelijk waardoor het postsorteercentrum de brief er verdacht vond uitzien.

Lees ook: ‘10 tot 20 gram springstof kan al dodelijk zijn’