Parlementair Onderzoek

Kamer gaat ‘verlies menselijke maat’ bij de uitvoeringsorganisaties onderzoeken

De Tweede Kamer heeft een parlementair onderzoek ingesteld naar de oorzaken van de problemen bij uitvoeringsorganisaties zoals de Belastingdienst, uitkeringsinstantie UWV en het rijbewijsbureau CBR. In het onderzoek zal onder andere gekeken worden naar hoe het „verlies van de menselijke maat” voorkomen kan worden bij deze diensten. Ook zal de rol van de Kamer onderzocht worden. Het onderzoek zal volgende maand van start gaan, zo is dinsdag bekendgemaakt.

Voor het onderzoek wordt een tijdelijke commissie ingesteld, die zal terugkijken op de periode 2015 tot en met 2019. Welke Kamerleden in de commissie komen te zitten is op dit moment nog niet bekend. Wel is bepaald dat het rapport in maart 2021 moet zijn afgerond. Voor het instellen van het onderzoek diende CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma afgelopen september een motie in, die werd aangenomen door de Kamer.

Uiteindelijk worden drie tot vijf uitvoeringsorganisaties onder de loep genomen. Bovengenoemde drie worden in ieder geval onderzocht. Het uiteindelijke doel is te zorgen dat overheidsbeleid uitvoerbaar blijft, schrijft de opzet van het onderzoek. „Mensen hebben recht op een betrouwbare overheid waarmee je snel en goed in contact kunt komen”, zegt het CDA op Twitter. „Daarom komt er een onderzoek naar hoe dit beter kan.”

Problemen bij de uitvoeringsorganisaties haalden afgelopen jaren vaak het nieuws. Zo was er de affaire bij de Belastingdienst waar kinderopvangtoeslaguitkeringen ten onrechte werden stopgezet bij zeker honderden ouders, waardoor zij in financiële problemen kwamen. De oplopende wachtlijst voor de medische keuring van oudere automobilisten, zorgde bij het CBR voor een miljoenentekort. En het UWV haalde het nieuws onder andere door falende IT-systemen en het verstrekken van uitkeringen aan gevangenen of andere mensen die hier geen recht op hebben.