Onveilige situatie

OVV: Ziekenhuizen zijn slecht voorbereid op ict-uitval

Ziekenhuizen hebben de risico’s van ict-uitval niet goed in beeld, terwijl ze steeds afhankelijker zijn van computers. Dit kan leiden tot onveilige situaties voor de patiënt, zoals het stellen van een verkeerde diagnose. Dat blijkt donderdag uit het rapport Patiëntveiligheid bij ict-uitval in ziekenhuizen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De onderzoekers hebben geen voorbeelden gevonden van patiëntenletsel die direct herleidbaar waren tot computerproblemen. Omdat er geen cijfers worden bijgehouden over computerstoringen, moest de OVV afgaan op mediaberichtgeving. Daaruit bleek dat er vorig jaar minstens tien ziekenhuisorganisaties werden getroffen door een grote ict-storing – op in totaal 28 locaties. Ter vergelijking: in 2015 werd er nog één grote storing beschreven in de media. (NRC)