Nederlandse economie groeit met 1,7 procent

Groeicijfers Het Nederlandse bruto binnenlandse product groeide in 2019 met 1,7 procent, de laagste stijging sinds 2014.
Hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen presenteert cijfers over de economische groei.
Hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen presenteert cijfers over de economische groei. Foto Koen van Weel/ANP

De Nederlandse economie groeide in 2019 met 1,7 procent, de laagste stijging van het bruto binnenlandse product (bbp) sinds 2014. Dat blijkt donderdag uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoewel de Nederlandse economie nu voor ruim zes jaar op rij groeit, neemt de groei sinds 2017 af. In 2018 bedroeg de stijging van het bbp 2,5 procent, een jaar eerder nog 2,9 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek presenteerde donderdag voorlopige groeicijfers van de Nederlandse economie over heel 2019 en de resultaten van het laatste kwartaal van 2019. De economie groeide net als in de overige kwartalen van 2019 met 0,4 procent en is te danken aan gestegen consumptie, investeringen en het handelssaldo, meldt het CBS.

Lees ook: Vaagheid troef in Wiebes’ langverwachte brief over miljardenfonds

De jaarlijkse groei van het bbp is het laagste sinds 2014, toen het bbp met 1,4 procent steeg ten opzichte van 2013. „De groei in 2019 is te danken aan meer consumptie en investeringen. Het handelssaldo droeg negatief bij,” schrijft het CBS in een persbericht. De werkgelegenheid in Nederland groeide ook. In 2019 waren er gemiddeld 183.000 banen meer dan in 2019.

Groei industriële productie loopt terug

De investeringen in Nederland groeiden met 5,3 procent. Er werd volgens het CBS vooral meer geïnvesteerd in personenauto’s en gebouwen. Wel valt op dat de groei van investeringen in woningen een stuk lager is dan in 2018, toen een groei van 7 procent genoteerd werd.

Ook de consumentenconsumptie groeide minder dan vorige jaren en steeg in 2019 met 1,4 procent. Dat was in 2019 nog ruim 2 procent. Consumenten gaven in 2019 vooral meer uit aan woninginrichting, elektrische apparaten en aan kleding, schrijft het CBS.

De bouwsector groeide in 2019 met 4,7 procent het sterkst, hoewel ook deze stijging lager was in de vier voorgaande jaren. De informatie- en communicatiesector groeide daarna het hardst, met 3,7 procent. De groei van de industriële productie lag in 2019 op 0,8 procent, fors lager dan in 2018 (4,7 procent).