Nederland in trek bij drugsbendes voor productie en doorvoer van crystal meth

De productie van crystal meth verschuift binnen Europa naar Nederland. Voorheen waren vooral Tsjechië en Litouwen leveranciers van de harddrug die in deze landen al jaren een groep hardnekkige gebruikers kent. Als productieland speelt Nederland een groeiende rol. Dat blijkt uit onderzoek, inbeslagnames, arrestaties en een rechtszaak die deze donderdag in Breda verder gaat.

Vietnamese en Mexicaanse criminelen ontdekken Nederland om ter plekke methamfetamine te produceren. Een „bijzonder zorgelijke” ontwikkeling, stelde het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving in 2019 in een studie. Als geglobaliseerde handelsnatie biedt Nederland de drugsmaffia diverse voordelen: van invoerhavens voor grondstoffen en een open infrastructuur voor verdere distributie tot een grote financiële sector die winsten kan witwassen.

Deze week behandelt de rechtbank Zeeland-West-Brabant de zaak rond de zogenoemde ‘drugsboot’, een binnenvaartschip waarop in mei 2019 in de haven van Moerdijk een methlab werd aangetroffen. De drie opgepakte laboranten kwamen uit Mexico en werden van daaruit geïnstrueerd over het productieproces.

Dat Mexicaanse kartels hun ‘koks’ naar Europa sturen, verbaast kenners niet: in Azië doen ze dat al langer. Hun expertise leidt tot een hogere puurheid van de drug, met zuiverder kristallen. De Nederlandse politie wil de banden met haar collega-diensten in Mexico intensiveren.

Crystal meth Binnenland 10-11