Brief Grapperhaus

Rusland wilde verdachten MH17 zelf gaan berechten

De Russische autoriteiten hebben Nederland gevraagd om de strafvervolging van de drie Russische verdachten van het MH17-strafproces aan Rusland over te dragen. Dat schreef minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Vier mannen staan terecht voor betrokkenheid bij het neerhalen van het vliegtuig waarbij in 2014 alle 298 inzittenden om het leven kwamen.

Het verzoek is najaar 2019 al gedaan per brief. „Door de minister is geantwoord dat de overdracht van strafvervolging ten aanzien van de drie Russische verdachten door de Nederlandse autoriteiten geen optie is en niet in overweging is genomen”, schrijft Grapperhaus.

Nederland heeft wel gevraagd of Rusland bereid is het eventueel opgelegde vonnis aan de verdachten over te nemen. Dan kunnen ze de straf in Rusland uitzitten. Of erop is ingegaan, vermeldt de brief niet. Nederland blijft er bij Rusland, en bij andere landen, op aandringen mee te werken, aldus de minister.

Op 9 maart begint het MH17-proces bij de rechtbank in Den Haag. Naast de drie Russen staat één Oekraïense verdachte terecht. De vier zijn aangewezen door opsporingsautoriteiten die samenwerken in het JIT: Australië, België, Maleisië, Oekraïne en Nederland. De vijf besloten in 2017 dat de vervolging in Nederland plaatsvindt. (NRC)