Jarenlange celstraffen geëist tegen verdachten Moerdijkse methboot

De drie Mexicaanse verdachten hoorden vijf jaar cel tegen zich eisen. Tegen de Nederlandse verdachte, die het binnenvaartschip verhuurde, is vier jaar cel geëist wegens medeplichtigheid.
Politie ontmantelt het drugslaboratorium op het vrachtschip in Moerdijk. Tijdens de ontmanteling van het lab is er een boobytrap geactiveerd waardoor het schip vol water liep.
Politie ontmantelt het drugslaboratorium op het vrachtschip in Moerdijk. Tijdens de ontmanteling van het lab is er een boobytrap geactiveerd waardoor het schip vol water liep. Foto Erald van der Aa / ANP

De vier verdachten die terechtstaan in de zaak rondom het drijvende crystalmethlaboratorium in Moerdijk, moeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt vier tot vijf jaar de cel in. Tijdens de rechtszaak dinsdag en donderdag bleven de drie Mexicaanse verdachten veelal zwijgen. Het OM eiste donderdag tegen ieder van hen vijf jaar cel. De drie werden bij het schip aangetroffen toen de waterpolitie het bij een routinecontrole ontdekte.

Nederland in trek als methland: De Mexicanen hadden hem in de tang voor hij er erg in had

De Nederlandse verdachte Cor B., die het schip verhuurde en daardoor volgens het OM een faciliterende rol speelde, hoorde vier jaar cel tegen zich eisen. B. stelt dat hij „niet meer terug kon” toen de Mexicanen hem benaderden om „medicijnen” te fabriceren in het ruim. Hij zegt ook niet geweten te hebben dat het schip van binnen was verbouwd. De aanklager gelooft niet dat B. niet wist dat het om de productie van synthetische drugs ging.

Op het schip werd de zeer verslavende harddrug crystal meth geproduceerd. De drugs die in het ruim werden aangetroffen, hadden volgens het OM een straatwaarde van drie miljoen euro.

Het drijvende methlaboratorium werd vorig voorjaar bij toeval ontdekt op het vrachtschip in de dorpshaven van Moerdijk. Toen de politie het schip had weggesleept voor onderzoek en om het te ontmantelen, begon het plots water te maken. Er bleek volgens de politie een verborgen en op afstand bedienbare pomp te zijn aangezet.