Elaine kreeg nieuwe vrienden

Fotograaf en auteur maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

Trainingsactrice Elaine Konkelaar (51, rechts) at september 1989 samen met schoolvriendinnen Anouk Boog (50, docent, links) en Mied Herder (50, herbergierster) in Pannekoekenhuys Den Potsenmaeker op de Groenmarkt in Amersfoort.

„Waarschijnlijk gingen we later stappen bij ’t Nonnetje, ook op de Groenmarkt. Al was het mogelijk ook een soort afscheidsetentje. Mied zat al op de toneelschool in Kampen. Anouk was net in Leeuwarden begonnen met toegepaste vrijetijdswetenschappen en ik met een serieuze kantoorbaan. Wij kenden elkaar van het Eemlandcollege Noord; vanaf vier havo. Net als Anouk had ik eerst elders mavo gedaan.

In de tweede klas raakte ik mijn beste vriendin Shirley kwijt, nadat zij een treinongeluk had gekregen. We hadden een afspraakje met twee leuke jongens, maar onderweg ging het fout bij een onbewaakte spoorwegovergang. Shirley overleefde het, maar was zwaar gehandicapt. Ik zocht haar vaak op, voelde me schuldig. De overgang naar het Eemlandcollege Noord betekende verandering. Daar was ruimte voor andere ervaringen, nieuwe vrienden, al bleef ik Shirley nog lang bezoeken. Mied was een alto, Anouk nogal verlegen en ik een beetje kakker. Toch klikte het direct. We hielden van toneel en musical, bedachten met nog weer andere meiden onze eigen shows voor het open podium in Amersfoort. Ook gingen we uit of rookten Belinda menthol in het fietsenhok. We legden een basis voor een lange vriendschap. Zo weten zij alles van mijn eerste vriendje Olivier, een Franse camping-dj.

In 1989 werkte ik, zonder plezier. Ik wilde naar de toneelschool en volgde Mied een jaar later. Er bleef contact, zeker sinds we allemaal weer in Amersfoort wonen. De foto benadrukt het belang van vriendschap. Die drie meiden wisten echt niet dat ze nu nog vrienden zou zijn. Als ik ons zie denk ik: wat een bofkont ben ik.”

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.