‘De ogen hebben zoveel diepte’

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: een schilderij

Ellen Palsgraaf, Matrozenportret, 1993 (102 cm x 68 cm.)
Ellen Palsgraaf, Matrozenportret, 1993 (102 cm x 68 cm.)

‘Ik verzamel eigenlijk geen kunst voor aan de muur, maar wel veel platen. Daarbij gaat het voor mij ook om de hoes. Een goede plaat met een mooi portret op de voorkant kan me heel erg raken. Wat eerlijk is aan muziek, is dat alle platen ongeveer evenveel kosten. Slechte muziek van Bløf, Herman van Veen of Marco Borsato kost evenveel als een goede plaat van Alice Coltrane of Aphex Twin.

Met kunst is dat anders. Ik heb altijd gedacht: je moet iets kopen dat compromisloos is, alleen kopen als je het heel erg mooi vindt, en anders koop je helemaal niks.

In mijn studententijd in Utrecht ben ik lid geworden van de kunstuitleen. Wat ze hadden was eigenlijk allemaal verschrikkelijk lelijk. Echt niet te doen. Ik heb er toen een aantal dingen geleend, maar zonder er veel plezier aan te beleven.

Maar in 1993 zag ik bij de kunstuitleen dit Matrozenportret van Ellen Palsgraaf Ik vond het toen al prachtig, en ik vind het nog steeds heel erg mooi. Palsgraaf woonde destijds in Rotterdam, en maakte van alles rondom de havens. Later kwam ik erachter dat dit portret onderdeel is van een serie en dat er nog andere matrozenportretten in Hotel New York in Rotterdam hangen.

In de loop der tijd ga je steeds anders tegen het werk aankijken. Een paar jaar geleden las ik in NRC een bespreking van een expositie over queer kunstenaars in Londen. Daarbij stond een afbeelding van Portret van een Griekse matroos (1940) van John Craxton. Je moet wel zeggen dat Palsgraaf op z’n minst heel goed naar dat werk heeft gekeken. Het lijkt er erg op. Ik vind ook de link met mijn held Reve leuk, met zijn voorkeur voor matrozen.

De ogen hebben zo veel diepte. Ik zie er trouw in, integriteit. Het is geen lachebek, volgens mij, hij heeft wel iets meegemaakt. Ik geloof niet dat de meeste mensen deugen. Maar hij wel.”

Ook een favoriet kunstwerk? Mail naar mijnfavoriet@nrc.nl