Brieven

Brieven

Foto Ben Curtis/ AP

De Hoorn van Afrika wordt geplaagd door een sprinkhanentrek van ongekende proporties (Tegen deze sprinkhanen valt niet te vechten, 11/2). Vanuit Azië grijpt het coronavirus om zich heen terwijl in Centraal-Afrika ebola zijn kans afwacht. De sprinkhanen, virussen en bacteriën zijn niet het probleem, maar de mens die de ‘natuurlijke balans’ verstoort. Deze virussen zijn al miljoenen jaren aanwezig in de jungle. Het probleem is dat de mens steeds verder de jungle intrekt gedreven door populatiedruk en burgeroorlog. De sprinkhanenplaag is het gevolg van recente orkanen die veel vocht brachten en die zijn weer het gevolg van de opwarming van het klimaat door de mens. Het antwoord; gif sproeien? Daarmee verstoor je de balans nog verder en vernietig je bovendien bij voorbaat de explosie van predatoren in een poging van de natuur de balans te herstellen, met alle gevolgen van dien voor volgend jaar. Denken dat we een planeet als Mars kunnen koloniseren voor het geval het hier misgaat, is zinloos (Mars: dé topbestemming van 2020, 8/1). Zo exporteer je alleen het probleem en wordt de mensheid gereduceerd tot een ras van intergalactische treksprinkhanen.