Bekerfinale lonkt voor Feyenoord na kleine zege op Heerenveen

KNVB-beker De Rotterdammers bereikten met een doelpunt tegen sc Heerenveen de halve finale. FC Utrecht rekende eerder op de dag af met Go Ahead Eagles.
Mitchell van Bergen van sc Heerenveen, Tyrell Malacia van Feyenoord tijdens de kwartfinale donderdag.
Mitchell van Bergen van sc Heerenveen, Tyrell Malacia van Feyenoord tijdens de kwartfinale donderdag. Foto ANP

Feyenoord blijft het onder leiding van trainer Dick Advocaat uitstekend doen. De Rotterdammers bereikten donderdag ten koste van sc Heerenveen de halve eindstrijd van de KNVB-beker: 0-1. Een finaleplaats lonkt voor Feyenoord, dat begin maart in de Kuip ‘alleen’ nog hoeft af te rekenen met eerstedivisionist NAC Breda. Ook FC Utrecht behaalde donderdag de halve finale van de KNVB-beker na een overwinning op Go Ahead Eagles (1-4).

Advocaat krijgt zo de gelegenheid tegen het einde van zijn lange trainersloopbaan nog een prijs aan zijn erelijst toe te voegen. Sinds de oud-bondscoach eind oktober Jaap Stam opvolgde, speelde Feyenoord zestien officiële wedstrijden (competitie, beker en Europa League). Slechts één van die duels ging verloren, in de Europa League bij FC Porto (3-2).
Feyenoord startte sterk in Heerenveen. Nicolai Jørgensen stuitte in de 8ste minuut nog op doelman Filip Bednarek, maar na een kwartier spelen was het wel raak. Marcos Senesi kopte de bal, na een lange vrije trap van Jens Toornstra, goed terug op Leroy Fer. De middenvelder scoorde met zijn hoofd.

Fer en zijn ploeggenoten vierden het doelpunt uitbundig met de fans en droegen ‘m op aan Carlo de Leeuw. De 59-jarige materiaalman van de Rotterdammers overleed donderdag aan de gevolgen van tongkanker. De spelers van Feyenoord betraden het veld in het Abe Lenstra-stadion met speciale shirts met daarop de tekst ‘Carlito, voor altijd in ons hart, amigo’. Daarna verzamelden de spelers en stafleden zich in een kring.

Feyenoord behield een half uur lang het initiatief. In het restant van de eerste helft was sc Heerenveen de bovenliggende partij. Doelman Justin Bijlow voorkwam met enkele goede reddingen de gelijkmaker. Vooral centrale verdediger Sven Botman was uit enkele dode spelmomenten dicht bij een treffer.

Kort na rust was Bijlow weer belangrijk. In de 50e minuut voorkwam hij met zijn voet een doelpunt van de rappe Chidera Ejuke. Het spel golfde daarna op en neer en beide ploegen kregen kansen. Orkun Kökcü, teruggekeerd in het basiselftal, had het duel in de 65e minuut moeten beslissen. Bednarek stopte zijn inzet van dichtbij.

Aan de andere kant schoot invaller Runar Espejord de bal in de 77ste minuut tegen de lat. Feyenoord hield stand en plaatst zich bij winst op NAC voor de derde keer in vijf jaar voor de bekerfinale. In 2016 versloegen de Rotterdammers FC Utrecht in de eindstrijd met 2-1 en in 2018 won Feyenoord de beker ten koste van AZ (3-0).

FC Utrecht vs. Go Ahead Eagles

FC Utrecht van trainer John van den Brom liet zich niet verrassen door Go Ahead Eagles en won met 1-4 in Deventer. De Utrechters mogen het in de halve eindstrijd voor eigen publiek opnemen tegen Ajax. Dat duel wordt op 3, 4 of 5 maart afgewerkt. De KNVB is nog op zoek naar een datum voor de competitiewedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax, die afgelopen zondag werd afgelast omdat de storm Ciara over ons land raasde.

FC Utrecht, zevende in de eredivisie, had het alleen in de openingsfase lastig met de thuisploeg. Alexander Bannink en Elmo Lieftink waren dichtbij de openingstreffer namens de nummer vijf van de eerste divisie. FC Utrecht ontsnapte maar knokte zich vervolgens wel in de wedstrijd.

Hobie Verhulst, de doelman van de thuisploeg, reageerde nog wel attent op afstandsschoten van Adam Maher en Sean Klaiber. Hij was in de 37ste minuut kansloos toen Simon Gustafson de bal na een combinatie met Gyrano Kerk in de hoek van het doel punterde: 0-1. FC Utrecht kwam in blessuretijd van de eerste helft enigszins gelukkig op 0-2. Adam Maher mocht een vrije trap nemen en schoot via het lichaam van Antoine Rabillard raak.

Jaroslav Navrátil maakte de kwartfinale in de 49ste minuut nog even spannend (1-2). Maar FC Utrecht leidde zes minuten later alweer met 1-3. Jean-Christophe Bahebeck schoot raak, na goed voorbereidend werk van Klaiber en Kerk. Het duel was helemaal beslist nadat Kristoffer Peterson in de 74ste minuut voor de 1-4 had getekend. (ANP)