Ajax en Chelsea akkoord over miljoenentransfer Ziyech

Voetbal Ajax en Chelsea zijn een transfersom van 40 miljoen euro overeengekomen voor Hakim Ziyech. De middenvelder blijft tot de zomer Ajacied.
Hakim Ziyech in november 2019 tijdens de Champions-League wedstrijd tussen Chelsea en Ajax.
Hakim Ziyech in november 2019 tijdens de Champions-League wedstrijd tussen Chelsea en Ajax. Foto David Klein/Reuters

Ajax heeft met Chelsea een akkoord bereikt over de transfer van Hakim Ziyech. De Engelse club betaalt 40 miljoen euro voor de 26-jarige middenvelder, meldt Ajax donderdag. Het transferbedrag kan via bonussen oplopen tot 44 miljoen euro. Ziyech blijft tot de zomer voor Ajax voetballen. Hij moet het contract met de club uit de Premier League nog tekenen, wat in deze fase vaak slechts een formaliteit lijkt.

Ziyech verlengde zijn contract bij Ajax vorig jaar tot de zomer van 2022. De Marokkaanse international maakte op 11 september 2016 zijn debuut voor de Amsterdammers. Tot nu toe speelde hij 160 officiële wedstrijden, waarin hij 49 doelpunten maakte. Hij werd vorig jaar landskampioen met de Amsterdammers en won ook de KNVB-beker. Dit seizoen voegde hij daar met de Johan Cruijff Schaal nog een prijs aan toe. In 2018 werd hij verkozen tot Nederlands voetballer van het jaar.

Lees ook dit portret van Hakim Ziyech uit 2017: ‘Liever eerlijk en gehaat, dan geliefd en achterbaks’

Champions League

Chelsea staat vierde in de Premier League, met 32 punten minder dan koploper Liverpool. De zesvoudig landskampioen speelde eerder dit seizoen in de groepsfase van de Champions League tegen Ajax. Tijdens de wedstrijd in Londen, die in 4-4 eindigde, gaf Ziyech twee voorzetten. In tegenstelling tot Ajax bereikte Chelsea wel de laatste zestien in de Champions League, waarin de ploeg het Duitse Bayern München treft.

Ziyech is dit seizoen met Ajax nog in de race om drie prijzen. De Amsterdammers zijn koploper in de eredivisie en bereikten woensdag de halve finales van de KNVB-beker. In de kwartfinale tegen Vitesse (3-0 winst) maakte Ziyech na ruim een maand blessureleed zijn rentree voor Ajax, dat volgende week in de Europa League speelt tegen Getafe uit Spanje.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax Hey @ChelseaFC, you have to believe in his magic. And great things will happen. 🔮 #𝚆𝚒𝚣𝚊𝚛𝚍𝙾𝚏𝙰𝙼𝚂 https://t.co/XMYCtuYR2e