Covid-19

Hongkong en Canada halen passagiers van cruiseschip in Japan

In heel China zijn meer dan 40.000 mensen besmet met het coronavirus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt. Buiten China gaat het om ruim 300 mensen in 24 landen. Er zijn inmiddels meer dan 1.000 mensen gestorven aan de ziekte, van wie twee personen buiten China. In dit blog houdt NRC alle ontwikkelingen bij rondom de uitbraak van het virus.

Hongkong en Canada halen passagiers van cruiseschip in Japan

Na de Verenigde Staten gaan ook Hongkong en Canada passagiers van het cruiseschip Diamond Princess halen, dat voor de kust van Japan in quarantaine ligt. Het gaat om 330 mensen uit Hongkong en zo'n 250 Canadezen, melden internationale persbureaus. Passagiers die al symptomen hebben van de longziekte Covid-19 mogen niet mee en moeten in Japan behandeld worden.

Er zijn 3.700 mensen aan boord van de Diamond Princess, onder wie vijf Nederlanders. De passagiers zitten sinds 3 februari in quarantaine, toen bij een van de passagiers het virus werd geconstateerd. Inmiddels hebben al 355 mensen op het schip het virus gekregen. Volgens de Japanse minister van Volksgezondheid hebben 73 van hen nog geen symptomen.

De Canadezen en Hongkongers worden met chartervluchten naar hun thuisland gevlogen, zodra de quarantaine woensdag voorbij is en de passagiers in Japan aan land mogen. In hun thuisland moeten de passagiers opnieuw veertien dagen in quarantaine. Zaterdag maakten de Verenigde Staten bekend 380 Amerikanen terug te halen die nog op de boot zitten.

Passagiers op het cruiseschip Diamond Princess voor de kust van Japan. Foto Athtit Perawongmetha/Reuters

11 opvarenden Westerdam mogen niet naar Schiphol vliegen

Elf mensen die op het Nederlandse cruiseschip Westerdam zaten, mogen niet naar Schiphol vliegen. De Maleisische autoriteiten hebben hen zaterdag een vliegverbod opgelegd, laat het RIVM aan NRC weten. Onder de elf reizigers zijn volgens het RIVM waarschijnlijk twee Nederlanders.

De reden voor het reisverbod is dat de elf voormalige cruiseschippassagiers mogelijk contact hebben gehad met de 83-jarige Amerikaanse vrouw die ook op de Westerdam zat en besmet blijkt met het virus dat Covid-19 veroorzaakt. De elf passagiers en de besmette Amerikaanse horen bij een groep van 145 opvarenden die via Maleisië naar Schiphol willen vliegen vanuit Cambodja. Daar legde de Westerdam donderdag aan.

Lees ook: Covid-19 bedreigt de internationale productie

„De Amerikaanse werd op het vliegveld in Maleisië ziek”, aldus een woordvoerder van het RIVM. Omdat het virus via de lucht overdraagbaar is, lopen haar medepassagiers een besmettingsrisico. „Uit voorzorg heeft Maleisië hen daarom niet fit to fly verklaard.” Andere Nederlandse opvarenden, die zaterdag via Dubai terug reizen naar huis, hebben volgens het RIVM zeker geen contact gehad met de Amerikaanse.

Alle 91 Nederlandse opvarenden van de Westerdam worden na terugkeer in Nederland uit voorzorg door de GGD in de gaten gehouden. „Dat is een standaardprocedure”, laat de woordvoerder weten. Hij benadrukt dat de 91 mensen niet in quarantaine moeten, zoals eerder wel het geval was bij de Nederlanders die uit Wuhan werden geëvacueerd. „Dat was een voorwaarde van de Chinese overheid. De Nederlanders mochten alleen terugvliegen als ze in quarantaine gezet zouden worden.”

Toch virusbesmetting op Westerdam

Een Amerikaanse passagier van het Nederlandse cruiseschip de Westerdam blijkt het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt onder de leden te hebben. De 83-jarige vrouw is positief getest in Maleisië, waar een deel van de opvarenden heen is gegaan nadat het schip donderdag had aangelegd in Cambodja. De Amerikaanse verkeert in stabiele toestand, hebben de Maleisische autoriteiten zaterdag volgens persbureau Reuters gezegd.

Aanvankelijk leek het er nog op dat geen van de 1.455 passagiers en ruim achthonderd bemanningsleden besmet was met het virus. Controles aan boord leverden geen positieve resultaten op. De passagiers mochten daarom vrijdag het schip verlaten.

Nadat de passagiers vrijdag van boord waren gegaan in de Cambodjaanse kuststad Sihanoukville, vlogen 145 van hen nog dezelfde dag door naar Maleisië. Alleen de 83-jarige Amerikaanse en haar echtgenoot vertoonden bij aankomst symptomen van Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Uit een controle bleek dat de echtgenoot niet is besmet.

De Westerdam, van rederij Holland America Line, voer twee weken rond op zee omdat Japan, Taiwan, Guam, de Filippijnen en Thailand het de toegang hadden geweigerd. De autoriteiten daar waren bang voor besmettingen met het Wuhan-virus, omdat de Westerdam op 1 februari was vertrokken uit Hongkong. Daar zijn tientallen besmettingen geconstateerd.

Passagiers verlaten vrijdag de Westerdam, het Nederlandse schip dat twee weken rondvoer omdat het uit angst voor het Wuhan-virus nergens mocht aanleggen. Foto Reuters

Chinese toerist overlijdt in Frankrijk, eerste dode buiten Azië

Een Chinese toerist is in Frankrijk overleden aan Covid-19. Dat heeft de Franse minister van Gezondheid, Agnès Buzyn, zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het is de eerste keer dat iemand aan de door het Wuhan-virus veroorzaakte ziekte overlijdt buiten Azië.

Agnes Buzyn, de Franse minister van Volksgezondheid. Foto Francisco Seco/AP

Het gaat om een 80-jarige man die volgens Franse media uit de Chinese provincie Hubei komt. Hij was sinds 16 januari in Frankrijk en werd behandeld in een ziekenhuis in het noorden van Parijs. In Frankrijk zijn elf besmettingen gemeld.

Tot nu toe waren buiten China slechts drie sterfgevallen gemeld: in Japan, Hongkong en een in de Filippijnen.

Eerste besmetting in Afrika vastgesteld

In Egypte is vrijdag de eerste besmetting in Afrika met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters zaterdag. Het gaat om iemand uit het buitenland. Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 67.000 mensen besmet.

Buiten China zijn nu bijna vijfhonderd besmettingen met het virus vastgesteld in 24 landen en gebieden. In totaal zijn drie mensen buiten China aan Covid-19 bezweken: een in Japan, een in Hongkong en een op de Filippijnen.

Het totale aantal bevestigde besmettingen in China is nu 66.492, nadat vrijdag 2.641 nieuwe gevallen werden bevestigd, meldt het Chinese ministerie van Volksgezondheid.

Een Thais koppel draagt gezichtsmaskers tijdens een ceremonie in Bangkok. Foto Diego Azubel/EPA

De Verenigde Staten gaan een vliegtuig sturen naar Japan om Amerikaanse passagiers op te halen van het in quarantaine geplaatste cruiseschip Diamond Princess. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekend. Het vliegtuig zal naar verwachting zondagochtend in Japan arriveren.

Op het schip hebben zich de meeste besmettingen met het virus buiten China voorgedaan. Door nieuwe testen bleken zaterdag nog 67 extra mensen besmet te zijn, wat het totale aantal op 285 brengt.

Opnieuw Chinese burgerjournalist verdwenen

Opnieuw is er een Chinese burgerjournalist, die verslag deed van de Covid-19-epidemie in Wuhan, verdwenen. Fang Bin is de tweede burgerjournalist in korte tijd die onder mysterieuze omstandigheden is verdwenen. Dat meldt persbureau AP. Eerder deze week werd de verdwijning van journalist Chen Qiushi bekend.

Fang Bin reageert sinds zondag niet meer bereikbaar, zeggen vrienden, familie en Chinese activisten tegen AP. Zijn telefoon zou sinds woensdag uit staan. Fang deed als burgerjournalist verslag van de situatie in Wuhan, waar de uitbraak van de nieuwe variant van het coronavirus begon. Zo filmde hij de lege straten en de overvolle ziekenhuizen.

Na het filmen van een busje vol met lijken, zou hij zijn opgepakt door de politie, maar later weer zijn vrijgelaten. Afgelopen zondag postte hij zijn laatste video van maar 13 seconden, waarin hij zegt: „Kom allemaal in opstand - geef de macht van de overheid terug aan het volk.” Daarna is niets meer van hem vernomen.

De Chinese burgerjournalist Fang Bin.

Hongkong richt miljardenfonds op om bedrijven te compenseren en ziekenhuizen bij te staan

Hongkong maakt 25 miljard Hongkongse dollar (2,97 miljard euro) vrij om bedrijven te compenseren voor schade die ze hebben geleden door de uitbraak van Covid-19. Dat maakte de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, vrijdag bekend tijdens een persconferentie, aldus persbureaus.

Reisorganisaties en bedrijven in de detailhandel kunnen aanspraak maken op omgerekend zo'n 600 dollar. Restaurants kunnen van 600 tot 1.559.122 euro aan steun krijgen. Bestuurder Lam heeft ook aangekondigd de koepelorganisatie van ziekenhuizen met 5 miljard dollar extra te financieren. Volgende week vergadert het Hongkongse parlement over de precieze invulling van het fonds, die moet het ook nog formeel goedkeuren.

„Mijn grootste zorg op dit moment is het overwinnen van deze crisis voor de volksgezondheid, zodat we weer kunnen bouwen aan onze economische macht", zei Lam tijdens de persconferentie. Lam vroeg de inwoners van Hongkong eerder deze week om zo veel mogelijk binnen te blijven. Scholen zijn er dicht en sommige mensen werken vanuit huis. Veel restaurants en winkelcentra zijn leeg. Er zijn tot nu toe 56 gevallen van Covid-19 in Hongkong, waarvan wie één iemand is overleden.

Ingang van Disneyland in Hongkong. Het park sloot de deuren op 26 januari tot nader orde uit voorzorgmaatregelen tegen Covid-19. Foto Ayaka MCGILL/AFP

OM onderzoekt ‘coronalied’ op discriminatie

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de tekst van het feestnummer van Radio 10 over het nieuwe coronavirus strafbaar is. Dat maakte het OM vrijdag bekend.

De politie heeft volgens het OM honderden meldingen binnengekregen over het lied. Ook hebben veel mensen een melding gedaan bij het Meldpunt Discriminatie over de anti-Chinese tekst van het nummer.

Radio 10 bood zaterdag, daags na de uitzending, excuses aan. Als het OM vindt dat er inderdaad sprake is van discriminatie in het lied, volgt mogelijk strafrechtelijk onderzoek. Het aantal aangiften is daarbij niet relevant, benadrukt justitie.

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus hebben mensen met een Aziatisch uiterlijk in Nederland een toename in pesterijen en andere uitingen van racisme gemeld. Zo werd in Wageningen de lift van een flatgebouw waarin veel Chinese studenten wonen besmeurd en worden opmerkingen op straat gerapporteerd. Ook uit het buitenland zijn voorbeelden bekend van anti-Chinese sentimenten: in Zuid-Korea zijn borden met „Chinezen niet welkom” voor sommige winkels opgehangen en in Frankrijk moest een krant excuses maken na de kop „geel alarm”.

Lees ook: ‘Het racisme tegen Chinezen is een puist die nu openbreekt’

Excuses KLM voor afsluiten wc voor Koreanen

KLM heeft vrijdag in Zuid-Korea excuses aangeboden voor een briefje waarmee volgens reizigers Koreanen werden gediscrimineerd. Op een vlucht van Amsterdam naar Seoul was een van de wc's als voorzorgsmaatregel tegen verspreiding van het nieuwe coronavirus alleen beschikbaar gemaakt voor de bemanning. Het briefje waarmee dat kenbaar werd gemaakt was echter alleen in het Koreaans opgesteld.

Een foto van het briefje en een relaas van het incident werden gedeeld op sociale media. Koreanen verbaasden zich erover dat de bemanning dit niet in het Engels had geschreven, zodat ook andere passagiers het konden lezen. Het incident kwam KLM onder meer op kritiek van het Zuid-Koreaanse ministerie van Verkeer te staan.

Vier managers maakten vrijdag een buiging op een persconferentie in Seoul. Zij zeiden de beschuldigingen van discriminatie „zeer serieus” te nemen. Het ging volgens hen om een „menselijke fout”, een Nederlands bemanningslid had zich vergist zonder daarbij de bedoeling te hebben passagiers uit te sluiten.

Het spijt ons dat dit gezien werd als discriminatie, wat absoluut niet de bedoeling was van de bemanning.

In Zuid-Korea heeft het nieuwe coronavirus tot dusver 28 mensen geïnfecteerd met longziekte Covid-19. Zeven van hen zijn intussen uit het ziekenhuis ontslagen nadat zij hersteld waren.

Twitter avatar hyunmoyang ㅎㅕㄴ모양ㅊㅓ-메인트윗 봐주세요 This is the photo my friend took at first. https://t.co/8wXWUXAq5r

Shell vreest voor besmetting op kantoor Singapore

Shell vreest dat medewerkers op hun kantoor in Singapore besmet zijn met Covid-19. Het bedrijf heeft een aantal personeelsleden uit voorzorg naar huis gestuurd, omdat een van hen contact heeft gehad met iemand die besmet was met het nieuwe coronavirus.

De medewerker zelf vertoont geen symptomen van Covid-19. Shell had eerder al andere voorzorgsmaatregelen getroffen vanwege het virus. Zo wordt bij medewerkers de temperatuur opgenomen op kantoor en andere werkplekken.

Woensdag verscheen een rapport van onderzoeksbureau Altares over de wereldwijde impact van de uitbraak op bedrijven. Zeker 49.000 bedrijven zijn getroffen omdat zij in de regio opereren. Daartoe behoren ongeveer duizend Nederlandse bedrijven. Wereldwijd hebben ruim vijf miljoen bedrijven leveranciers in de regio. Altares waarschuwt dat de virusuitbraak gevolgen kan hebben voor de wereldwijde economie.

1.716 Chinese zorgmedewerkers besmet met Covid-19

1.716 Chinese zorgmedewerkers hebben Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus, dat meldt de Chinenese regering vrijdag, aldus persbureau AFP. Zes zorgmedewerkers zijn overleden aan het virus.

In een van de ziekenhuizen in Wuhan zouden zeker 130 van de 500 medewerkers thuiszitten omdat ze mogelijk Covid-19 hebben, zegt een arts tegen de Amerikaanse televisiezender CNN. Het leidt tot nog meer werkdruk voor het overige ziekenhuispersoneel. CNN noemt het grote aantal besmettingen onder zorgpersoneel „een nieuwe crisis”.

De nieuwe cijfers komen een week na het overlijden van de klokkenluider-arts Li Wenliang. Op de dood van Li werd met verdriet en verontwaardiging gereageerd in China omdat hij heeft geprobeerd te waarschuwen voor het nieuwe virus, maar dit werd toen als misdrijf bestempeld. Hij moest de politie beloven het er niet meer over te hebben

Passagiers cruiseschip Westerdam van boord in Cambodja

Passagiers van het cruiseschip Westerdam gaan vrijdag aan wal in het Cambodjaanse Sihanoukville. Foto Tang Chhin Sothy / AFP

Honderden passagiers van het cruiseschip Westerdam zijn vrijdag van boord gegaan in Cambodja, na ongeveer twee weken rondvaren terwijl vijf andere landen weigerden het schip toestemming te geven aan te meren wegens vrees voor het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

De eerste mensen die uitstapten in Sihanoukville werden onthaald met bloemen door de Cambodjaanse premier Hun Sen. Nadat het schip eerder was aangemeerd, zijn medische controles gedaan aan boord. Volgens de Cambodjaanse autoriteiten is bij niemand het virus geconstateerd.

De Westerdam van rederij Holland America Line had 1455 passagiers aan boord, onder wie 91 Nederlanders. Het schip was bezig aan een reis van twee weken die op 1 februari begon in Hongkong en op 15 februari zou eindigen in het Japanse Yokohama.

Groei dodental in China gehalveerd

Het dodental als gevolg van Covid-19 in China is vrijdag ondertussen opgelopen met 121, hebben de Chinese autoriteiten gemeld. Dat is ruim een halvering van het aantal nieuwe sterfgevallen een dag eerder, toen het dodental opliep met 254, schrijft Reuters.

De piek die donderdag werd gemeld had mede te maken met een nieuwe methode die medici in Hubei gebruiken om het virus vast te stellen. Het aantal nieuwe besmettingen met het virus dat Covid-19 veroorzaakt is gestegen met ongeveer 5.000, eveneens een forse daling ten opzichte van een piek van ruim 15.000 een dag eerder.

De nieuwe cijfers vormen echter geen aanwijzing dat de uitbraak aan kracht verliest, zei Adam Kamradt-Scott, een expert op het gebied van infectieziekten aan de Universiteit van Sydney tegen Reuters. „Op basis van de huidige trend in bevestigde gevallen, lijkt dit een duidelijke indicatie dat hoewel de Chinese autoriteiten hun best doen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, de vrij drastische maatregelen die ze tot nu toe hebben genomen te weinig zijn geweest, en te laat.”

Chinese taalscholen in Nederland dicht vanwege Covid-19

De meeste Chinese taalscholen in Nederland blijven voorlopig uit voorzorg gesloten vanwege de uitbraak van Covid-19. Dat bevestigt de voorzitter van de Stichting Chinees Onderwijs in Nederland Peter Ding donderdag aan NRC, na berichtgeving door De Telegraaf. In Nederland zijn veertig scholen die doorgaans op zaterdag lesgeven in Chinese taal en cultuur.

Ding vreest besmetting omdat veel ouders terugkeren uit China nadat ze Chinees nieuwjaar hebben gevierd. Die feestdag was dit jaar op 25 januari. „We hebben scholen geadviseerd twee á drie weken dicht te blijven, maar of ze daar gehoor aan geven blijft hun eigen verantwoordelijkheid,” zegt de voorzitter.

Ook de Chinese school Fa-Yin in Amsterdam blijft uit voorzorg twee weken langer gesloten, zegt directeur Yin Kwaan Mok. „De langste incubatietijd van het virus blijkt nu niet veertien dagen maar 24 dagen te zijn, daarom blijft de school tot 29 februari dicht”, zegt ze. Op die manier wil Mok „de risico's op infecties minimaliseren” en „de onrust wegnemen”. Hoeveel scholen er precies langer gesloten blijven, is niet bekend. Onder meer Chinese scholen in Almere en Utrecht blijven gesloten, staat vermeld op hun website.

Minder Chinese schepen naar Rotterdam, EU-ministers maken afspraken virusaanpak luchthavens

De haven van Rotterdam merkt de effecten van Covid-19. Het aantal afvaarten vanuit China is met 20 procent teruggelopen. Dat zei president-directeur van het havenbedrijf Allard Castelein donderdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2019, meldt persbureau ANP.

Het wereldwijde containervolume is al met 1 procent gedaald sinds de uitbraak. Wat de precieze economische gevolgen zijn voor de haven van
Rotterdam is vooralsnog onduidelijk. Castelein zei die informatie over ongeveer vier weken pas te hebben. „Voorlopig zijn de schappen nog niet leeg”, aldus de
president-directeur.

Mensen met mondkapjes staan voor het Nieuw Olympisch Stadion in Tokio. Foto Charly Triballeau/AFP

Virusaanpak luchthavens

Europese ministers hebben donderdag tijdens een noodbijeenkomst maatregelen afgestemd in Brussel om Covid-19 te detecteren op luchthavens. Wat deze maatregelen
precies inhouden, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de EU geen gezamenlijke afspraken heeft gemaakt over reisbeperkingen voor mensen die recentelijk in
China zijn geweest.

Een ander punt op de agenda was dreigende medicijnentekorten, aangezien veel essentiële geneesmiddelen uit China komen. Minister Bruno Bruins (Gezondheid, VVD) uitte daarover zijn zorgen. „Tekorten kunnen een probleem worden voor alle EU-landen”, waarschuwde hij volgens persbureau ANP.

Lees ook wat we eerder schreven over Covid-19: Veel meer zieken door nieuwe telmethode China

Geen besmettingen aan boord Westerdam

Bij een medische controle van twintig passagiers van cruiseschip De Westerdam zijn geen besmettingen van Covid-19 aangetroffen, meldt de Cambodjaanse minister van Volksgezondheid volgens persbureau Reuters. Het schip van rederij Holland-Amerikalijn mocht na twee weken op zee en door vijf landen te zijn weggestuurd aanmeren in de Cambodjaanse haven van Sihanoukville.

Autoriteiten gingen toen aan boord om testmonsters te verzamelen van alle passagiers die griepverschijnselen of andere tekenen van slechte gezondheid vertoonden. Dit was bij twintig van de 1.455 passagiers en 802 bemanningsleden het geval. De eerste passagiers kunnen mogelijk vrijdag Cambodja verlaten. Op het schip zijn 91 Nederlanders.

Japan

Inmiddels is in Japan ook een derde sterfgeval als gevolg van het virus buiten China vastgesteld. Het gaat om een bejaarde vrouw die tussen de 80 en 90 jaar oud is, zei de Japanse minister van Gezondheid Katsunobu Kato. Eerder was al een dode in de Filippijnen en een sterfgeval in Hongkong geconstateerd. In totaal zijn zover bekend zeker 1.370 mensen overleden als gevolg van Covid-19.

Lees hier wat we eerder schreven over het virus: Hoe ziek word je van het nieuwe coronavirus? En zestien andere vragen over de uitbraak

10.000 inwoners Vietnam in quarantaine om Covid-19

In Vietnam moeten 10.000 inwoners in het Son Loi-district in quarantaine vanwege het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat meldt persbureau AFP op basis van het Vietnamese ministerie van Volksgezondheid. Het is de eerste massaquarantaine buiten China.

Niemand mag het gebied, dat vlakbij de Vietnamese hoofdstad Hanoi ligt, de komende twintig dagen verlaten. Bij hoge uitzondering wordt reizigers wel toegestaan het district binnen te gaan, al mogen zij er vervolgens niet meer uit. De maatregel is genomen nadat zes besmettingen met Covid-19 zijn vastgesteld in de regio. In totaal is het virus bij zestien mensen in Vietnam vastgesteld.

Een wegafzetting aan de rand van het Son Loi-district. Foto Nhac Ghuyen/AFP

Hulplijnen in China

In China zijn de afgelopen weken zo'n driehonderd telefonische hulplijnen opgezet om mensen te helpen die geestelijke problemen hebben vanwege Covid-19, meldt persbureau Reuters. Miljoenen Chinezen zouden hun huis uit angst voor het virus niet durven te verlaten. De meeste hulplijnen zijn van universiteiten en medische instanties.

De EU-ministers van Volksgezondheid overleggen donderdagochtend over een gezamenlijke aanpak om het virus te bestrijden. De plannen worden donderdagmiddag gepresenteerd.

Lees ook: Officieel dodental Covid-19 door nieuwe telmethode met 242 gestegen

Formule 1-race China uitgesteld vanwege nieuwe coronavirus

De Grand Prix van China op 19 april gaat niet door vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De internationale autosportfederatie FIA en de Formule 1 hebben woensdag bekendgemaakt dat de race wordt uitgesteld. Wanneer de race wordt ingehaald, is nog niet bekend.

Volgens de FIA wordt de race voorlopig afgelast om de veiligheid van het personeel, de coureurs en fans te waarborgen. Als de situatie verbetert, wordt „de nodige tijd” genomen om op zoek te gaan naar een alternatieve datum voor de race op het Shanghai International Circuit. Eerder deze maand werd de Formule E-race in China al uitgesteld.

De GP van China stond als vierde race van het seizoen gepland tussen de races in Vietnam en Nederland. Nu de wedstrijd niet doorgaat, zit er een gat van vier weken tussen deze twee Grands Prix. Het is de eerste keer sinds 2015 dat een Formule 1-race niet doorgaat. Toen werd de Grand Prix van Duitsland afgeblazen omdat er geen circuit bereid was de race te organiseren.

De Grand Prix op het Shanghai International Circuit in 2019. Foto Aly Song/Reuters

Nederlands cruiseschip Westerdam mag aanmeren in Cambodja

Het Nederlandse cruiseschip Westerdam, met ruim negentig Nederlanders aan boord, mag aanmeren in een haven in Cambodja. Dat heeft de rederij Holland America Line woensdag laten weten. Het schip werd nergens toegelaten uit vrees voor de nieuwe variant van het coronavirus.

Het schip met in totaal 1.455 passagiers en 802 bemmaningsleden aan boord, was al enkele dagen op zoek naar een haven. Dinsdag liet de Thaise minister van Volksgezondheid weten dat het schip wel mocht aanmeren in een Thaise haven maar dat de passagiers en bemanningsleden aan boord moesten blijven. Nederland zocht naar een diplomatieke oplossing.

Volgens Holland America Line wordt er gecontroleerd op het nieuwe coronavirus en zijn er geen besmettingen geconstateerd op het schip. Het schip, dat op 1 februari vertrok uit Hongkong, mocht echter vrijdag niet aanmeren in Japan omdat er vermoedens waren dat sommige passagiers besmet zijn. Ook werd het schip de toegang geweigerd in de Filippijnen, Taiwan en Guam.

In Cambodjaanse haven van Sihanoukville mogen de passagiers van boord. Van daaruit reizen ze binnen enkele dagen door naar de hoofdstad Phnom Penh en kunnen ze terug naar huis vliegen. Holland America Line heeft een andere cruise die zou vertrekken vanuit de Japanse stad Yokohama afgezegd.

Voor de kust van Japan ligt op dit moment een ander schip voor anker in de haven, met zo'n 3.700 opvarenden aan boord. De passagiers mogen niet van boord van de Diamond Princess, omdat er in totaal 74 mensen besmet zijn geraakt met het virus.

Cruiseschip de Westerdam. Foto EPA

Aantal doden en nieuwe besmettingen stijgt minder snel

Het aantal besmettingen met de nieuwe variant van het coronavirus lijkt iets minder snel te stijgen. Dat meldt het Chinese ministerie van Volksgezondheid woensdag volgens persbureau Reuters. Het totaal aantal besmettingen is een dag eerder opgelopen met 2.015 naar 44.653 mensen. Dat is de kleinste dagelijkse stijging sinds eind januari. Wetenschappers in China zijn daarom voorzichtig positief.

Het aantal doden als gevolg van covid-19, de naam van de ziekte die het virus veroorzaakt, is met 97 opgelopen naar 1.113. Dat is een kleinere stijging dan een dag eerder. Een belangrijke medisch adviseur van de Chinese regering Zhong Nanshan zei dinsdag dat in meerdere provincies het aantal besmettingen is gedaald en voorspelt dat de epidemie mogelijk in april voorbij is.

De internationale beurzen trekken langzaam weer aan, nadat ze eerder in de min stonden vanwege het nieuwe coronavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt echter dat het ergste wellicht nog niet voorbij is. Hoewel het virus mogelijk in China over zijn piek heen is, kan het virus in zich in het buitenland nog verder verspreiden als er geen goede maatregelen worden genomen.

Zo neemt de situatie in Singapore ook steeds meer de vorm aan van een uitbraak. Inmiddels zijn daar 47 mensen besmet geraakt met SARSCoV2 (de naam die de WHO aan het virus heeft gegeven) en het aantal besmettingen lijkt toe te nemen. De grootste bank in het land evacueerde driehonderd werknemers nadat een besmetting werd ontdekt.

Een kantoor in Shanghai, China, wordt gedesinfecteerd na een uitbraak van het Wuhan-coronavirus. Foto Reuters

Nieuw blog

In dit liveblog volgen we de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Lees hier het vorige blog terug