Foto Jae C. Hong/AP

Vast op cruiseschip Diamond Princess

Zo'n 3.700 mensen, cruisegangers en bemanningsleden worden nog steeds in quarantaine gehouden op het cruiseschip Diamond Princess. Het ligt voor de rede van de Japanse havenstad Yokohama. Daar had een cruise van veertien dagen moeten eindigen, maar via een passagier die in Hongkong van boord is gegaan, zijn opvarenden van dit luxe cruiseschip besmet.

De mensen met een balkonhut hebben geluk. Ook al mag niemand van zijn kamer, zij kunnen nog af en toe een luchtje scheppen - en ze hebben uitzicht. Ook om de verveling te verdrijven en het wachten wat draaglijker te maken, is het schip woensdag gekeerd, zodat de mensen aan de buitenhutten nu een heel ander uitzicht hebben. Foto Behrouz Mehri / AFP

Passagiers van de binnenhutten mogen anderhalf uur naar buiten. Ze moeten dan wel één meter afstand van elkaar houden. Veel passagiers hebben een mondmasker. Foto Behrouz Mehri / AFP

Voordat het schip begin februari, bij terugkeer in Yokohama, in quarantaine moest, werd er nog volop gedanst aan boord. Foto Philip en Gay Courter / Reuters

Veel media volgen op afstand de Diamond Princess. Het schip is afgelopen weekeinde even naar open zee gevaren om water te lozen en vers water aan boord te nemen, maar ligt nu weer voor de rede van Yokohama. Foto Kazuhiro Nogi / AFP

Op 4 februari liepen al mensen in beschermende kleding op de Diamond Princess. Deze foto is gemaakt door een passagier. Foto @daxa_tw via AP

Op het dek mogen passagiers uit de binnenhutten een luchtje scheppen. Hen is afgeraden dicht bij elkaar te komen. Kyodo / Reuters

Er zijn de afgelopen dagen steeds nieuwe geïnfecteerde passagiers ontdekt. Op 7 februari kwam medisch personeel in beschermende pakken de net ontdekte besmette patiènten ophalen. Foto Kim Kyung-Hoon / Reuters

Zo ziet een gewone hut op de Diamond Princess eruit. Met name de kleinere binnenhutten worden als krap en beklemmend ervaren. Foto Sawyer Smith / Reuters

Direct na de quarantaine hadden de koks van het schip moeite om fatsoenlijke maaltijden klaar te maken, maar na bevoorrading door Japan zijn de maaltijden weer verbeterd. Foto Sawyer Smith / Reuters

Sommige passagiers lijden onder een tekort aan medicijnen. Lang niet iedereen was voorbereid op zo´n lang verblijf aan boord. Foto Franck Robichon / EPA

Ook de brandweer staat klaar voor mogelijke noodgevallen. De brandweerlieden hebben beschermende kapjes op Foto Kim Kyung-Hoon / Reuters

Woensdag stond een hele reeks ambulances gereed bij het schip om de nieuwste besmette patiënten op te halen. Franck Robichon / EPA

Woensdag zochten enkele passagiers hun balkon op. Veel passagiers zijn bang dat ze via de airconditioning worden besmet. Japanse deskundigen hebben gezegd dat de systemen zodanig gescheiden zijn dat dit geen reëel gevaar is. Kim Kyung-Hoon / Reuters

Familieleden van passagiers op de Diamond Princess zwaaien en wuiven naar de mensen aan boord. De onrust onder hen is groot. Velen vragen zich af of de gezonde passagiers geen verhoogd risico lopen ook besmet te worden als zij zo lang aan boord moeten blijven. Foto Charly Triballeau / AFP

Met een groot spandoek wordt duidelijk gemaakt dat de Diamond Princess nu een veiligheidsrisico vormt. Foto Kim Kyung-Hoon / Reuters