Recordaantal grote distributiecentra geopend in Nederland

Webwinkels Vorig jaar werden negentien ‘xxl-distributiecentra’ geopend in Nederland. Webwinkels hebben steeds meer ruimte nodig om hun voorraad op peil te houden.
De bouw van een distributiecentrum in 2018 aan de A58 bij Tilburg.
De bouw van een distributiecentrum in 2018 aan de A58 bij Tilburg. Foto Alexander Schippers/ANP

Vorig jaar is in Nederland een recordaantal van negentien ‘megadistributiecentra’ geopend. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van adviesbureau Buck Consultants. In 2018 werden dertien zogeheten ‘xxl-distributiecentra’, groter dan 40.000 vierkante meter, geopend. De toename is vooral het gevolg van groeiende internetverkopen.

Webwinkels hebben wegens een groeiend assortiment steeds meer opslagruimte nodig en moeten ook meer retourzendingen verwerken. Vorig jaar werden in totaal 31 grote distributiecentra geopend of aangekondigd. Deze hebben een totale oppervlakte van ruim 2 miljoen vierkante meter en creëren naar schatting 12.400 arbeidsplaatsen. Naar verwachting worden dit jaar nog eens 22 nieuwe ‘megadistributiecentra’ opgeleverd.

Het aantal grote distributiecentra is sinds 2017 hard aan het stijgen, blijkt uit de cijfers van Buck Consultants. Sinds 2013 zijn in totaal 101 xxl-distributiecentra geopend of aangekondigd. De meeste ‘grijze dozen’ staan in de regio West-Brabant en Noord-Limburg. Het adviesbureau pleit voor de komst van een nationale commissie die onderzoekt welke gevolgen de „verdozing” heeft voor onder meer infrastructuur en landschap.

Lees ook: De opkomst van distributiecentra leidt in heel Nederland tot hevige ophef

De snelle toename leidde vorig jaar tot een discussie over de ruimte die de logistieke sector inneemt. Het College van Rijksadviseurs adviseerde het kabinet in oktober om de groei van deze centra terug te dringen. Het adviesorgaan van de overheid wil dat nieuwe centra alleen op bestaande bedrijventerreinen worden gebouwd en geen groen landschap meer opslokken.