Politie en justitie niet vervolgd voor onderzoek naar dodelijke overval Gees

Misdaad In een proces-verbaal over een verhoor voegden politie en justitie onjuiste informatie toe. Ze worden daar definitief niet voor vervolgd, oordeelde het hof.
Het gerechtshof in Amsterdam vindt niet dat politie en justitie de rechter bewust misleid hebben. Archiefbeeld.
Het gerechtshof in Amsterdam vindt niet dat politie en justitie de rechter bewust misleid hebben. Archiefbeeld. Foto Olivier Middendorp

Politie en justitie worden definitief niet vervolgd voor hun handelen in het onderzoek naar een dodelijke woningoverval in het Drentse Gees uit 2016. De advocaten van een van de verdachten probeerden vervolging af te dwingen voor onder meer valsheid in geschrift omdat in een proces-verbaal onjuiste informatie was opgenomen. Het hof wees dat woensdag af omdat het niet waarschijnlijk is dat de zaak zou leiden tot een veroordeling.

De zaak draait om het onderzoekswerk van twee politiemensen en twee toenmalige officieren van justitie. Zij zouden allerlei onjuiste informatie in een proces-verbaal hebben gezet. Dat gebeurde toen een onofficieel opgesteld gespreksverslag werd omgezet in een stuk dat wél opgenomen zou worden in het strafdossier. De onjuiste informatie kwam niet in het dossier om de rechter te misleiden, oordeelt het gerechtshof nu. Vervolging is definitief van de baan.

Lees meer over de zaak in Gees: Een overval, een getuige en een aanklager die wil scoren

Proces-verbaal

Het proces-verbaal ging over een verhoor van een 25-jarige getuige. Aanvankelijk was het idee dat het gesprek alleen zou dienen als achtergrondgesprek, stelde de politie tegenover de vrouw. Later besloot justitie dat het gesprek toch in het dossier opgenomen moest worden om als bewijs te kunnen dienen. Om dat voor elkaar te krijgen moest een Word-document omgebouwd worden tot een formeel proces verbaal. Dat betekende wel dat er onder meer geen handtekening van de getuige onder het proces-verbaal stond en dat er geen audio-opnames gemaakt waren.

In het proces-verbaal kwam te staan dat die opnames „abusievelijk” niet gemaakt waren, dat de getuige de verklaring „weigerde te ondertekenen” en dat het proces-verbaal al op de dag van het verhoor was opgesteld.

Niet-ontvankelijk

De klacht werd ingediend door Fidan J., een van de vier verdachten in de zaak-Gees. In eerste aanleg werd het Openbaar Ministerie in de zaak tegen hem vanwege de tekortkomingen in het proces-verbaal niet-ontvankelijk verklaard, waardoor hij werd vrijgesproken. Het hof vernietigde dat vonnis in hoger beroep, eveneens omdat er geen sprake was van misleiding van de rechter. De zaak ligt nu weer bij de rechtbank. Dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard, is zeer uitzonderlijk.

Bij de woningoverval kwam in juni 2016 een 69-jarige bewoner om het leven. Zijn vrouw werd vastgebonden en mishandeld. Drie van de vier verdachten werden in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van tien tot dertien jaar. De zaak van de vierde verdachte die vervolging wilde zien van politie en justitie, Fidan J., werd teruggestuurd naar de rechter.