Geen goedkeuring paus Franciscus voor versoepeling celibaat

Paus Franciscus reageerde op een voorstel om het priesterschap in het Amazonegebied open te stellen voor getrouwde mannen, om het tekort aan priesters in de regio tegen te gaan.
Paus Franciscus viert in 2016 in aanwezigheid van Kardinaal Eijk en met bijna alle Nederlandse bisschoppen, in de Sint Pietersbasiliek in Rome, het Heilig Jaar van de Barmhartigheid.
Paus Franciscus viert in 2016 in aanwezigheid van Kardinaal Eijk en met bijna alle Nederlandse bisschoppen, in de Sint Pietersbasiliek in Rome, het Heilig Jaar van de Barmhartigheid. Foto Ramon Mangold/ANP

Paus Franciscus heeft de versoepeling van het celibaat woensdag niet goedgekeurd. Dat meldt persbureau Reuters. Vorig jaar stemden bisschoppen in met het voorstel om het priesterschap in het Amazonegebied open te stellen voor getrouwde mannen, om daarmee het grote tekort aan priesters in de regio tegen te gaan. In een document over de Amazone dat Franciscus woensdag naar buiten heeft gebracht, noemt hij dat voorstel niet.

Ook hadden de bisschoppen in het gebied voorgesteld dat ook vrouwen permanent diaken konden worden, en dat in de liturgie meer ruimte zou komen voor inheemse – volgens conservatieve katholieken heidense – elementen. Ook hier heeft Franciscus zijn goedkeuring niet aan gegeven. De afwijzing is een van de belangrijkste besluiten van zijn pontificaat tot nu toe. In het document uit de paus zijn zorgen verder over klimaatverandering en de Amazone.

Lees ook: Gaat de paus nu akkoord met gehuwde priesters?

Conservatieven binnen het Vaticaan zagen het openstellen van het priesterschap voor getrouwde mannen in de Amazone als een opmars naar verdere versoepeling van het celibaat, ook in andere landen. De afgetreden paus Benedictus XVI waarschuwde zijn opvolger Franciscus begin dit jaar in een boek nog om de regels rond het celibaat niet te versoepelen. Die oproep deed hij, terwijl hij bij zijn aftreden in 2013, als eerste paus in zo’n zeshonderd jaar, had beloofd om zich niet te bemoeien met het werk van Franciscus.