‘Op het oog controleren of vorm petfles wel klopt’

Is het veilig? Is het schoon? Fotograaf brengt de mensen in beeld die alles wat we gebruiken inspecteren.

Foto Marije Kuiper

Aysegül Gözükara (29) is kwaliteitscontroleur bij Berry Pet Power – een fabrikant van plastic verpakkingen. In ploegendiensten controleert ze er de kwaliteit van petflessen. Eerst „gewoon op het oog”: is de vorm goed, zitten er geen plastic draden op de fles, zijn ze niet beschadigd? Daarna plaatst ze per machine, steekproefsgewijs een fles in een „automatische meetmachine”. Die meet de precieze dikte, diameter, hoogte, het volume en de stabiliteit van de fles.

Wordt een fles afgekeurd door het meetapparaat, dan wordt de hele partij teruggehaald. „De machines worden nagekeken, afgekeurde flessen verdwijnen in de maalmolen.” Elders, of binnen de fabriek worden er dan weer andere plastic verpakkingen van gemaakt.