Bombrieven ontploft in Amsterdam en Kerkrade, geen gewonden

In postkamers in Kerkrade en Amsterdam ontploften bombrieven die waarschijnlijk worden gebruikt voor afpersing. Een verdachte brief in Maastricht bleek een computermuis te bevatten.
Hulpdiensten bij het postsorteercentrum van ABN Amro in Amsterdam.
Hulpdiensten bij het postsorteercentrum van ABN Amro in Amsterdam. Foto Sem van der Wal/ANP

Bij twee postsorteercentra in respectievelijk Amsterdam en Kerkrade zijn woensdagochtend bombrieven ontploft. Op beide locaties begon rond 08.00 uur ‘s ochtends een pakket te sissen toen een medewerker ermee aan het werk ging. Geen van beide medewerkers raakte gewond. Het gaat vermoedelijk om afpersing, bevestigt de politie na berichtgeving van De Telegraaf. De verzender eist bitcoin en dreigt anders meer brieven te versturen.

Welk bedrag de afperser eiste in de brieven, heeft de politie uit onderzoeksbelang niet bekendgemaakt. Wel liet de politie weten dat ook in de reeks bom- en waarschuwingsbrieven die in januari werden aangetroffen bij bedrijven door het hele land bitcoin werden geëist. Of er een verband is tussen die reeks en de twee brieven die woensdagochtend ontploften, is nog onduidelijk. Wel is duidelijk geworden dat de meest recente brieven, anders dan de eerste serie, niet clandestien voorzien was van een logo van een incassobureau.

De brief die werd bezorgd bij het ABN Amro-kantoor in Amsterdam. Foto Politie

Sissen en een knal

Het poststuk dat in Amsterdam ontplofte, was gericht aan het sorteercentrum van ABN Amro. Volgens de politie maakte een medewerker van de bank het even voor 08.00 uur open, waarna het begon te sissen. Nadat hij de brief van zich had weggegooid, ontplofte die ongeveer met de kracht van een rotje, zo laat de politie weten. De medewerker is geschrokken maar verder ongedeerd.

De ontploffing in Kerkrade was rond 08.30 uur in een postsorteercentrum. Bij een vestiging van Ricoh aan de Wiebachstraat, waar in opdracht van andere bedrijven poststukken gedigitaliseerd kunnen worden, gebeurde min of meer hetzelfde als in Amsterdam. Ook daar kwam volgens de Limburgse politie een „raar geluid” uit een poststuk, gevolgd door een knal. Het pand werd ontruimd en de negen aanwezige medewerkers werden in de buurt ondergebracht. Zij zijn volgens het bedrijf „erg geschrokken”. Ricoh laat weten „zeer ontdaan te zijn” over het voorval.

Woensdagochtend werd ook een kantoor van ABN Amro aan de Maastrichtse Avenue Céramique ontruimd waar in januari een dreigbrief werd bezorgd. Daar bleek sprake van loos alarm. De „verdachte brief” die aanleiding vormde voor de ontruiming bevatte een computermuis, bleek na onderzoek van explosievenexperts.

ABN-topman Kees van Dijkhuizen heeft met de medewerkers van het postsorteercentrum gebeld, zo vertelde hij op een persconferentie over de jaarcijfers van de bank die dezelfde ochtend werden gepresenteerd. Hij stelde dat de bank geen bedreigingen had ontvangen. Van Dijkhuizen noemde het „bizar dat dit soort dingen gebeurt”.

Eerdere bombrieven

Rond de jaarwisseling werd ook al een aantal bombrieven en waarschuwingsbrieven aangetroffen bij bedrijven op verschillende plekken in het land. In Amsterdam kwam onder meer een bombrief terecht bij het luxueuze hotel Okura. Verder kregen onder meer een Rotterdams autobedrijf en een tankstation in Utrecht een pakket toegezonden. Er werden in totaal zeven bombrieven verstuurd en gevonden, die allemaal voorafgaand waren aangekondigd door een waarschuwingsbrief.

Op de eerdere brieven stond vermeld dat ze afkomstig waren van het Rotterdamse incassobureau CIB, maar die gegevens zijn volgens de politie vals. Geen van de vorige bombrieven was ontploft. Ook bij deze zeven bombrieven en tien waarschuwingsbrieven is vermoedelijk sprake van afpersing, zo bleek woensdag. Op de brieven van woensdag stond geen CIB-logo.

Met medewerking van Eva Smal, Rik Wassens en Sjoerd Klumpenaar.