Bekertoernooi: NAC Breda en Ajax winnen kwartfinales

KNVB-beker De Bredanaren wisten na PSV in de vorige ronde ook topclub AZ uit te schakelen. Ajax won de uitwedstrijd tegen Vitesse.

Dusan Tadic in actie tegen Vitesse voor de beker.
Dusan Tadic in actie tegen Vitesse voor de beker. Foto ANP Sport

NAC Breda en Ajax hebben zich woensdagavond weten te plaatsen voor de halve finales van het KNVB-bekertoernooi. Vooral de eerste wedstrijd van de avond, tussen NAC en AZ, zorgde voor een daverende verrassing. De Bredanaren schakelden AZ in het AFAS Stadion uit met 1-3. De ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie had in de vorige ronde van het toernooi ook PSV al verslagen.

NAC kwamen na 35 minuten op voorsprong door een doelpunt van middenvelder Mounir El Allouchi op aangeven van Robin Schouten. De 21-jarige rechtsback, die in de jeugd enkele jaren voor AZ speelde, was na een lange rush naar voren ook verantwoordelijk voor de 0-2 na precies een uur spelen. Namens de thuisploeg maakte Oussama Idrissi vijf minuten later de aansluitingstreffer met een prachtig afstandsschot in de bovenhoek: 1-2. Hoewel AZ aandrong, was het de Spaanse NAC-speler Javier Noblejas die in de 86e minuut de beslissing bracht.

De bekerzege komt op een gunstig moment voor NAC-trainer Peter Hyballa. De 44-jarige Duitser nam begin deze maand het stokje over van de ontslagen Ruud Brood.

Babel scoort voor eerst in lange tijd

Ajax kon zich woensdagavond, ondanks een door blessures geplaagd elftal, redelijk simpel doordringen tot één-na-laatste ronde van het bekertoernooi. Uit tegen Vitesse werd het 0-3. Ryan Babel opende de score in de 32ste minuut. Daarna had de ploeg uit Amsterdam het een poos lastig tegen Vitesse. Uiteindelijk viel kon Ryan Gravenberch in de 76ste minuut de voorsprong verdubbelen. Dusan Tadic benutte in de slotfase een strafschop.

Hoewel bij Ajax Quincy Promes, David Neres, Joël Veltman, Perr Schuurs en Zakaria Labyad nog geblesseerd waren, beleefden Daley Blind en Hakim Ziyech hun rentree bij de ploeg. Zij werden als invallers ingebracht toen de winst bij 2-0 wel veiliggesteld leek.