Loonstijging bij bedrijven in januari grootst in tien jaar

In januari stegen de lonen in de particuliere sector 3,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. In tien jaar tijd stegen de lonen niet zo hard.
De Zuidas in Amsterdam.
De Zuidas in Amsterdam. Foto Daan Kloeg/Getty Images

De cao-lonen in het bedrijfsleven zijn in januari 3,4 procent omhoog gegaan ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de grootste loonstijging in tien jaar tijd. Gemiddeld klommen de lonen in deze sector in 2019 2,4 procent. Zo blijkt uit de cijfers van het CBS.

De loonstijging is te danken aan de krapte op de arbeidsmarkt. In januari waren er voor het eerst meer dan 9 miljoen werkenden in Nederland. De drie maanden daarvoor daalde het aantal werklozen maandelijks met zevenduizend.

Het gaat al jaren economisch goed, maar de lonen bleven veelal achter bij inflatie. Afgelopen zomer bekritiseerde zelfs premier Mark Rutte het bedrijfsleven om deze reden tijdens een VVD-congres. „Op dit moment klotsen de winsten tegen de plinten, maar het enige wat stijgt is het salaris van de topmannen”, zei Rutte. In het derde kwartaal van 2019 werd al duidelijk dat de cao-lonen gemiddeld 2,6 procent stegen, dat was de hoogste gemiddelde stijging in tien jaar tijd. Nu maakt ook de particuliere sector een inhaalslag.