Lage rente drukt winst ABN Amro

Jaarcijfers In 2019 maakte ABN Amro ruim 2 miljard euro winst, 300 miljoen euro minder dan een jaar eerder. De bank moest uit voorzorg veel geld opzij zetten.
Het hoofdkwartier van ABN Amro in Amsterdam.
Het hoofdkwartier van ABN Amro in Amsterdam. Foto Piroschka van de Wouw/Reuters

Door de lage rentestanden is vorig jaar de winst van ABN Amro gedaald. De nettowinst van de bank in 2019 komt uit op ruim 2 miljard euro. Dat is een daling van ruim 300 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit jaarcijfers die de bank woensdag heeft bekendgemaakt. De winstdaling kwam ook doordat ABN Amro in het laatste kwartaal uit voorzorg meer geld opzij moest zetten.

ABN trof in het vierde kwartaal hogere voorzieningen voor leningen die mogelijk niet terugbetaald zullen worden. Dat gebeurde vooral in de offshoresector, waar veel bedrijven het lastig hebben door de gedaalde olieprijzen. De winst in het laatste kwartaal was daardoor 316 miljoen euro, even hoog als in het vierde kwartaal van 2018. Analisten hadden meer winst verwacht: zij mikten op gemiddeld 429 miljoen euro winst.

Hoge kosten voor klantscreening

De bank boekte in 2019 een rendement op eigen vermogen van 10 procent, nog net binnen het streven van de bank naar een rendement van 10 tot 13 procent. In het vierde kwartaal lag dit rendementspercentage lager, op 6 procent. De kosten van de bank over 2019 kwamen uit op 61 procent ten opzichte van de inkomsten. Anders gezegd: een euro aan inkomsten kost de bank 61 cent. De bank wil hier een percentage bereiken van 56 tot 58 procent, maar eerder dit jaar had de bank al aangegeven dat niet in 2019 te halen vanwege de hoge kosten voor de klantscreening.

Inmiddels zijn meer dan tweeduizend mensen bezig om het antiwitwasbeleid van de bank te verbeteren. In totaal heeft de bank sinds het eind van 2018 259 miljoen euro aan extra voorzieningen getroffen om de kosten voor klantscreening en transactiemonitoring op te vangen. De bank hoopt dat de kosten in de toekomst worden gedempt door de inzet van kunstmatige intelligentie.

Halverwege 2019 eiste toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) dat ABN alle particuliere klanten in Nederland moest doorlichten. De bank zegt vooruitgang te boeken in het „op orde brengen” van deze klantdossiers, wat naar verwachting in 2022 is afgerond.

0 procent rente

De renteinkomsten van de bank daalden over 2019 met 125 miljoen euro naar 6,4 miljard euro. Dat kwam zowel door de lage rente van de Europese Centrale Bank (van -0,5 procent) die de bank niet volledig doorrekent aan klanten, als door lagere inkomsten op hypotheken.

ABN Amro was begin dit jaar de eerste grote consumentenbank in Nederland die de rente voor particuliere klanten verlaagde naar 0 procent. Voor particuliere en zakelijke klanten met meer dan 2,5 miljoen euro geldt vanaf 1 april een negatieve spaarrente van 0,5 procent. In navolging van ABN voerden ook concurrenten ING en Rabobank een negatieve rente in voor vermogende klanten.