Recensie

Recensie Muziek

Frisse synthesizers in een retrobubbel

De moderniteiten zijn de wereld nog niet uit. The Kik, adepten van Merseybeat en andere sixtiesstijlen, omarmt opeens de synthesizer. Helemaal onverwacht is dat niet, want bij zijn nevenproject Les Robots bespeelde Kik-zanger Dave Von Raven met vuur de Clavioline en de Siel Mono, voorlopers van de synthesizer die onlangs ook door The War On Drugs uit stoffige kasten werden getrokken. Als welkome toevoeging aan de herkenbare sound van The Kik klinken de synthesizers fris en naïef, in overeenstemming met de liedjes waaruit wederom een onbevangen sixtiesgevoel spreekt. Geluk bestaat voor The Kik uit plekken waar je nog mag roken en liefde die tot aan het altaar voert. Zelfs een jaren tachtig-cover van Peter Shillings ‘Major Tom’ (hier ‘De Grote Baas’) komt uit een wereld waarin David Bowie’s ruimtevaartepos ‘Space Oddity’ nog gelanceerd moest worden. The Kik stijgt boven zichzelf uit met het poëtische ‘Maarten’, waarin ze nu eens niet gevangen zitten in een retrobubbel.