Fraude bij staatsoliebedrijf Angola

Portugese OM legt beslag op rekeningen Dos Santos

De openbaar aanklager in Portugal heeft beslag gelegd op de Portugese bankrekeningen van de zakenvrouw Isabel dos Santos. Dat heeft het Portugese Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. Dos Santos, dochter van de voormalig president van Angola, wordt verdacht van onder meer fraude en verduistering in haar periode als directeur van het Angolese staatsoliebedrijf Sonangol. Persbureau Reuters hoorde van twee bronnen uit de bankensector dat het gaat om rekeningen bij de grote bank Millennium BCP en bij de kleinere bank EuroBic. De zakenvrouw kwam in januari in opspraak na een reeks publicaties van onderzoeksjournalisten. Dos Santos heeft tot nog toe alle aantijgingen ontkend. Van de Portugese bank EuroBic was Dos Santos grootaandeelhouder. Een bestuurder van die bank die de rekening beheerde van Sonangol en ook als verdachte was aangemerkt, stierf in januari, vermoedelijk door zelfmoord. (NRC)