Recensie

Recensie Muziek

Dertig centimeter, toch een rijke klankwereld

Met z’n amper dertig centimeter is de piccolo de Calimero van het symfonieorkest. Toch gaat achter die geringe lengte een rijk geschakeerde klankwereld schuil, zo laat de Nederlandse fluitist Ilonka Kolthof horen op haar nieuwe album Halo. De piccolo als virtuoos solist? Componist Jan Vriend draait er zijn hand niet voor om in zijn kloeke Sonate voor piccolo en piano, een stuk vol gemuteerd Messiaen-DNA, Albeniz-echo’s en een enkele Chopin-knipoog. Kolthof imponeert met afwisselend briljant en lyrisch spel. Pianist Ralph van Raat blinkt uit in de veeleisende klavierpartijen.

The Dutch Piccolo Project heet de stichting waarmee Kolthof maar liefst zes componisten de opdracht gaf om nieuw piccolo-repertoire te schrijven. Tot de verbeelding spreekt ook Bart Spaans Halo, een meditatieve zweefvlucht op de grens van toon en blaasgeluiden. Piet-Jan van Rossums Anemoon tot wolk luistert als een wandeling door een Japanse beeldentuin. Na iedere bocht een verfijnd klankobject.