Burn pits

‘Defensie wist in 2008 al van risico’s afvalverbranding’

Al in 2008 waren de gezondheidsrisico’s van de verbranding van afval in burn pits in Afghanistan bekend bij het ministerie van Defensie. Dat heeft EenVandaag dinsdag gemeld aan de hand van een intern rapport dat het tv-programma in handen heeft. In het rapport staat dat uitgezonden militairen klaagden over de rook van de afvalverbranding en soms ’s nachts de ventilatie van de slaapcontainers uitschakelden. In de burn pits werden onder meer autobanden en batterijen verbrand. Opmerkelijk is dat ook de politieke risico’s van de afvalverbranding al in kaart werden gebracht, aangezien dit ook voor bezoekende media zichtbaar zou zijn. In januari 2019 werd bekend dat militairen met gezondheidsklachten zich wel degelijk meldden bij Defensie, hoewel minister Bijleveld (Defensie, CDA) dat eerder ontkende. (NRC)