Britse oliegigant BP wil CO2-uitstoot terugbrengen naar nul

Transitie Met het plan stelt het BP, dat bij de top-5 van ‘s wereld grootste oliebedrijven hoort, een van de meest ambitieuze doelen tot nu toe in de oliesector.
De nieuwe bestuursvoorzitter van BP, Bernard Looney.
De nieuwe bestuursvoorzitter van BP, Bernard Looney. Foto Toby Melville/Reuters

De Britse oliegigant BP wil de uitstoot van CO2 in 2050 terugbrengen naar nul. Daarmee hoopt het bedrijf het klimaatakkoord van Parijs te halen. Dat heeft het BP woensdag bekendgemaakt. Met het plan stelt BP een van de meest ambitieuze doelen tot nu toe in de oliesector. Het enige andere oliebedrijf dat een vergelijkbaar doel heeft gesteld is het relatief kleine oliebedrijf Repsol uit Spanje.

BP, dat hoort bij de top-5 van ‘s wereld grootste oliebedrijven, gaat een stap verder dan andere oliemaatschappijen van dat formaat zoals Shell en Total. Die bedrijven kondigden eerder ook al een ‘groene transitie’ aan. Shell heeft alleen als doel de koolstofintensiteit te halveren. De koolstofintensiteit van een energiebron is de hoeveelheid CO2 die in de atmosfeer wordt geloosd bij de productie van gas of olie. Dit betekent dat de uitstoot kan toenemen als er meer energie geproduceerd wordt. De nieuwe voornemens van BP zeggen niets over eerdere plannen om de productie van olie en gas met 10 procent te vergroten.

Lees ook: Geest van Parijs wint terrein bij ‘big oil’

Nog niet veel geïnvesteerd

Ook BP zegt de koolstofintensiteit te willen halveren, maar het bedrijf stelt zichzelf een dubbel doel door ook de gehele uitstoot terug te willen brengen naar nul. De net aangetreden bestuursvoorzitter van BP Bernard Looney zegt woensdag in een verklaring: „De wereldwijde koolstofvoorraad is eindig en raakt snel op; we hebben een snelle overgang naar netto nul nodig.”

Hoe BP de uitstoot precies naar nul wil brengen is echter niet duidelijk. Milieuorganisaties zijn daarom meteen al kritisch wegens het gebrek aan details in de plannen.

De uitstoot naar nul brengen zou kunnen door op termijn helemaal niets meer met fossiele brandstoffen te doen, maar kan ook door in de toekomst CO2 op te slaan of uit de atmosfeer te filteren (wat nu nog niet mogelijk is). Op een totaal van 15,2 miljard euro aan investeringen, stak BP vorig jaar maar een half miljard in ‘groene’ technologie. Dat gebrek aan investeringen in groene energie zorgt ook voor kritiek vanuit milieuorganisaties.