Bombrieven ontploft in Kerkrade en Amsterdam

Pakket Twee bombrieven ontploften, er vielen geen gewonden. Onduidelijk is of er een verband is tussen de twee pakketten.

De politie doet onderzoek in Amsterdam na ontploffing bombrief.
De politie doet onderzoek in Amsterdam na ontploffing bombrief. Foto Sem van der Wal/ANP

Bij twee postsorteercentra in respectievelijk Amsterdam en Kerkrade zijn woensdagochtend bombrieven ontploft. Op beide locaties begon rond 08.00 uur ‘s ochtends een pakket te sissen toen een medewerker ermee aan het werk ging. Geen van de medewerkers raakte gewond. De politie kon nog niet zeggen of de zaken verband met elkaar houden, en of er een verband is met de bombrieven die vorige maand werden aangetroffen. Intussen arriveerde er in Maastricht een derde verdachte brief. Deze ontplofte niet.

Explosievendeskundigen van de politie en Defensie zijn bij beide postcentra een onderzoek begonnen.

Het poststuk dat in Amsterdam ontplofte, was gericht aan het sorteercentrum van ABN Amro. Volgens de politie maakte een medewerker het even voor achten open. Nadat hij de brief van zich af had weggegooid, ontplofte die zo ongeveer met de kracht van een rotje, laat de politie weten. De medewerker is geschrokken maar verder ongedeerd. Bij onderzoek zijn geen andere verdachte stukken aangetroffen.

ABN-topman Kees van Dijkhuizen heeft met de medewerkers van het postsorteercentrum gebeld, verklaarde hij op een persconferentie over de jaarcijfers van de bank die op dezelfde ochtend werden gepresenteerd. De bank heeft geen bedreigingen ontvangen, zei hij. De bankier noemde het „bizar dat dit soort dingen gebeurt”.

De ontploffing in Kerkrade deed zich rond 08.30 uur voor in een postsorteercentrum. Bij een vestiging van Ricoh aan de Wiebachstraat, waar in opdracht van andere bedrijven poststukken gedigitaliseerd kunnen worden, gebeurde min of meer hetzelfde als in Amsterdam. Ook daar kwam volgens de Limburgse politie een „raar geluid” uit een poststuk, gevolgd door een knal. Het pand werd ontruimd en de negen aanwezige medewerkers werden in de buurt ondergebracht. Zij zijn volgens het bedrijf „erg geschrokken”. Ricoh laat weten „zeer ontdaan te zijn” over het voorval.

Rond de jaarwisseling werd ook al een aantal bombrieven ontdekt bij bedrijven op verschillende plekken in het land. In Amsterdam kwam onder meer een bombrief terecht bij Hotel Okura. Verder kregen onder meer een Rotterdams autobedrijf en een tankstation in Utrecht een pakket toegezonden.

Er werden in totaal zeven bombrieven aangetroffen, die allemaal werden voorafgegaan door een waarschuwingsbrief. Ook een kantoor van ABN in Maastricht ontving een dergelijk schrijven. Geen van deze bombrieven is ontploft.

Op de eerdere brieven stond vermeld dat ze afkomstig waren van het Rotterdamse incassobureau CIB, maar die gegevens zijn volgens de politie vals. Of er een verband is tussen de brieven die in januari werden verstuurd en de brieven die woensdag zijn ontploft, is nog onduidelijk.