Trumpblog

Justitieminister Barr: tweets Trump maken mijn werk onmogelijk

Welkom in het nieuwe blog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump.

Wij sluiten het blog voor deze week af.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons nieuwe blog

Trump: ik mag me bemoeien met strafvervolging

President Donald Trump heeft vrijdag de kritiek van justitieminister Bill Barr op zijn bemoeienis in de strafzaak tegen Roger Stone op Twitter weersproken. Trump schreef dat hij wél het recht heeft om zich te bemoeien met een rechtszaak „maar tot dusverre heb ik besloten dat niet te doen”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump “The President has never asked me to do anything in a criminal case.” A.G. Barr This doesn’t mean that I do not have, as President, the legal right to do so, I do, but I have so far chosen not to!

Aanleiding voor de discussie tussen Trump en Barr, die geldt als een van zijn trouwe bondgenoten, is een recente tweet van de Amerikaanse president. Hij noemde daarin de strafeis van zeven tot negen jaar cel tegen Stone „een gerechtelijke dwaling”. Roger Stone is een oude vertrouweling van Trump.

Kort na de tweet verlaagde justitie de strafeis tegen hem naar vier jaar. Vier openbaar aanklagers stapten op. Dat wekte de suggestie dat de Amerikaanse president zich met de strafzaak had bemoeid. Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, noemde Barr donderdag „een handlanger” van Trump.

Barr ontkende dat er sprake was van inmenging. Dat de tweet van Trump wel die indruk wekte was aanleiding voor de zeldzame kritiek van Barr. „Zet je door wat je denkt dat de juiste beslissing is, of trek je die terug vanwege de tweet?” zei hij. „En dat toont hoe verstorend deze tweets kunnen zijn.”

Justitieminister Barr: tweets Trump maken mijn werk onmogelijk

De Amerikaanse minister van Justitie Bill Barr heeft donderdag onverwachte kritiek geuit op Donald Trump, die het met zijn beruchte tweets de minister „onmogelijk maakt om mijn werk te doen”. Dat zei hij in een interview met de zender ABC News. Daarbij nam de minister het op voor „ons ministerie, onze mensen, en rechters” die regelmatig door de president onder vuur komen te liggen.

Barr staat juist bekend als een belangrijke bondgenoot van de president, en krijgt regelmatig kritiek dat hij Trump in bescherming neemt. De minister houdt echter vol dat hij zijn werk op het ministerie onafhankelijk van de wensen van het Amerikaanse staatshoofd doet.

De uitspraken komen te midden van een constitutionele storm in Washington ook mede vanwege een tweet van de president. Nadat Trumps vriend Roger Stone eerder deze week een strafeis had gekregen van zeven tot negen jaar, schreef de president dat het een „gerechtelijke dwaling” was waar wat aan gedaan moest worden. Kort daarna besloot het ministerie van Justitie de strafeis te verlagen naar vier jaar, wat de suggestie wekte dat Trump zich direct met de rechtspraak had bemoeid. De vier openbare aanklagers die betrokken waren bij de zaak stapten collectief op.

Lees ook: Rechter in zaak Trump-fluisteraar Stone laat zich niet snel intimideren

Barr houdt echter vol dat de president hem „nooit heeft gevraagd om iets te doen in een strafzaak”. Ook in de kwestie van Stone zou hij niet beïnvloed zijn door de president. De beslissing om de straf te verlagen was volgens Barr daarvoor al gemaakt, maar door de tweet was hij wel voor een dilemma komen te staan. „Zet je door wat je denkt dat de juiste beslissing is, of trek je die terug vanwege de tweet?”, stelt Barr. „En dat toont hoe verstorend deze tweets kunnen zijn.”

Barr zei verder niet te vrezen voor eventuele represailles van de president vanwege zijn kritiek. „Ik laat mij door niemand pesten of beïnvloeden”, zei de minister.

Bekijk een fragment van het interview met ABC News:

Voormalig stafchef Kelly verdedigt impeachment-getuige

President Trumps voormalig stafchef John Kelly heeft een ontslagen getuige in het impeachment-proces verdedigd en zich kritisch geuit over zijn voormalige baas. Luitenant-kolonel Alexander Vindman „deed precies wat we ze leren” toen hij in november getuigde in het Amerikaanse Congres. Dat zei Kelly woensdagavond tijdens een lezing op een universiteit in New Jersey, meldt het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic.

Vindman - een Oekraïne-expert - was een van de hoge ambtenaren binnen de regering die zijn zorgen had geuit over het controversiële gesprek tussen Trump en de president van Oekraïne. Daarin vroeg Trump om onderzoek naar zijn politiek rivaal Joe Biden, wat de Demmocraten reden vonden om over te gaan op een afzettingsprocedure. Nadat de president vrij was gesproken in de Senaat vorige week, ontsloeg hij meerdere ambtenaren in het proces die tegen hem hadden getuigd, onder wie Vindman.

Lees ook: Trump neemt wraak op getuigen

Kelly, een gepensioneerde viersterrengeneraal van de Marine Corps die onder Trump ook aan het hoofd heeft gestaan van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, vindt dat Vindman simpelweg deed wat hij moest doen na het omstreden gesprek. „We leren ze: 'Volg geen bevelen die in strijd zijn met de wet”, zei Kelly. „En als je ooit een bevel krijgt dat in strijd is met de wet, dan geef je dat aan, en informeer je je leidinggevende.”

Voormalig stafchef John Kelly in het Witte Huis in 2018. Foto Saul Loeb/AFP

De voormalig stafchef vertrok begin 2019 nadat hij gebrouilleerd was geraakt met Trump. Verschillende media schreven dat Kelly de president een 'idioot' en 'dwaas' genoemd had. Het is niet de eerste oud-getrouwe van het Amerikaanse staatshoofd die in het openbaar kritiek uit op Trump. De president haalde donderdag fel uit nadat Kelly's woorden naar buiten kwamen. „Hij kwam binnen met een knal en vertrok jammerend”, schreef Trump op Twitter.

When I terminated John Kelly, which I couldn’t do fast enough, he knew full well that he was way over his head. Being Chief of Staff just wasn’t for him. He came in with a bang, went out with a whimper, but like so many X’s, he misses the action & just can’t keep his mouth shut,.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 13, 2020

'Strafeis voormalig Trump-adviseur Roger Stone verlaagd na tweet Trump'

De straf van zeven tot negen jaar cel die maandag werd geeëist aan voormalig Trump-adviseur Roger Stone, wordt door het ministerie van Justitie verlaagd. Dat melden Amerikaanse media dinsdag.

Hogere functionarissen op het ministerie zouden zich hebben bemoeid met de strafeis, die was opgelegd door federale openbaar aanklagers, schrijft The New York Times. Opmerkelijk is dat president Donald Trump met een tweet eerder op dinsdag op de strafeis had gereageerd en die een „gerechtelijke blunder” noemde, die hij niet kon laten gebeuren. Daardoor is de suggestie ontstaan dat het Witte Huis zich direct met de rechtsgang bemoeit.

Een medewerker van het ministerie die met The New York Times sprak, zei dat zowel de strafeis als de tweet van de president het ministerie hadden verbaasd. Er zou geen overleg zijn geweest tussen het ministerie en het Witte Huis over het verlagen van de eis, volgens de medewerker. Het ministerie zal later op dinsdag de keuze motiveren.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump This is a horrible and very unfair situation. The real crimes were on the other side, as nothing happens to them. Cannot allow this miscarriage of justice! https://t.co/rHPfYX6Vbv

Prosecutors recommend up to NINE YEARS in prison for Roger Stone.

They call foreign election interference a "deadly adversary" even though Stone was never accused of working with Russians or WikiLeaks. https://t.co/9w7IUa2f09

— Chuck Ross (@ChuckRossDC) February 10, 2020

Tot negen jaar cel geeist tegen voormalig Trump-adviseur Roger Stone

Tegen Roger Stone, de voormalig politiek adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is maandag zeven tot negen jaar celstraf geëist. Dat melden Amerikaanse media. Een jury bevond Stone in november onder meer schuldig aan liegen tegen het Congres en het belemmeren van een onderzoek naar de samenwerking tussen Trump en Rusland.

De zaak gaat over duizenden gehackte e-mails in het najaar van 2016 van en over de toenmalige Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. De mails werden geopenbaard door klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Daardoor werd Clinton in diskrediet gebracht vlak voor de presidentsverkiezingen.

Trump uit op Twitter zijn ongenoegen over de eis. „Dit is een vreselijke en ontzettend oneerlijke situatie”, schrijft hij.

De 67-jarige Stone heeft de aanklachten altijd ontkend. Op 20 februari volgt uitspraak.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: ‘Dirty trickster’ Roger Stone hielp Trump aan het presidentschap. Belandt hij nu in de cel?

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.

Welkom

Welkom in het nieuwe blog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier: Het blog van vorige week terug