Thuiskok

Äppelkaka

Mijn familie heeft een band met Zweden: als klein kind heb ik met mijn ouders en zusje een jaar in Stockholm gewoond, en jaren later heeft mijn zusje een half Zweedse man aan de haak geslagen. Ze maakt nu weleens cakes met saffraan erin. In deze Zweedse appelcake zit het niet, in plaats daarvan geeft kardemom het zijn unieke smaak.

Verwarm de oven voor tot 180 graden (160 heteluchtoven). Smelt in een pan met dikke bodem op laag vuur de boter met de suiker en vanillesuiker. Neem de pan van het vuur. Klop in een beslagkom de eieren los met een scheut melk. Roer het eimengsel door de gesmolten boter. Zeef de bloem met het bakpoeder, de kardemom en een beetje zout boven de kom. Schep de bloem luchtig door het eimengsel. Schenk er in delen de resterende melk bij en roer met een houten lepel tot een glad beslag.

Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in schijfjes van 4-5 mm dik. Leg een laag appelpartjes in de vorm. Schenk er een beetje beslag op en maak een volgende laag. Eindig met een laatste laag beslag en strooi er een beetje suiker over. Bak de appeltaart in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Laat tot lauwwarm afkoelen en snijd in punten. Op z’n lekkerst met een vanillesaus.