Soedan wil oud-president Omar al-Bashir aan Internationaal Strafhof uitleveren

Internationaal Strafhof De Soedanese regering heeft ermee ingestemd dat iedereen die door het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt gezocht, kan worden uitgeleverd. Het is niet duidelijk of oud-president Bashir werkelijk wordt uitgeleverd.
Omar al-Bashir wordt onder andere beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid.
Omar al-Bashir wordt onder andere beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid. Foto Ashraf Shazly / AFP)

De machthebbers in Soedan hebben dinsdag in principe ingestemd om oud-president Omar al-Bashir uit te leveren aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dit is de uitkomst van gesprekken tussen de Soedanese overheid en rebellengroepen. Naast de oud-president moeten ook andere functionarissen aan het Hof worden uitgeleverd.

Lees ook: Soedan hervormt, maar geestdrift van verzet leeft voort

Het is nog onduidelijk of Bashir daadwerkelijk naar Den Haag gebracht zal worden. Zijn naam werd niet specifiek genoemd, maar de nieuwe regering gaf aan dat iedereen die door het Internationaal Strafhof wordt gezocht uitgeleverd kan worden. Het is ook nog niet duidelijk of de militaire leden van de regering wel instemmen met de uitlevering van Bashir.

Zelf weigert Bashir om mee te werken met het Internationaal Strafhof, dat hij volgens zijn advocaten ziet als een „politieke rechtbank”. Bashir acht de Soedanese justitie in staat zelf de zaak af te handelen. In de overeenkomst is ook afgesproken dat er een Soedanese rechtbank opgezet zal worden om de zaken te onderzoeken, wat de mogelijkheid hiertoe open houdt.

Darfur

Er staat sinds 2009 een arrestatiebevel voor Bashir open bij het Internationaal Strafhof. Het gaat hierbij onder andere om de aanklacht van misdaden tegen de menselijkheid, genocide en oorlogsmisdaden bij het geweld in Darfur in 2003. Daarbij vielen meer dan 300.000 doden.

In 2019 werd Omar al-Bashir na dertig jaar aan de macht te zijn geweest, afgezet na grootschalige protesten in het land. De nieuwe regering heeft veel problemen om op te lossen, waaronder de slechte economische perspectieven voor de inwoners.

Twitter avatar SamanthaJPower Samantha Power They said this day would never come. Accountability for the genocide in Darfur at long last.
cc: Myanmar military
@ICC
#Bashir https://t.co/d8kKUlfY53