Sinn Féin krijgt meeste stemmen bij verkiezingen Ierland

Ierse verkiezingen De links-nationalistische partij doorbreekt de hegemonie van de conservatieve partijen.
Sinn Féin-leider Mary Lou McDonald viert de historische verkiezingsverwinning.
Sinn Féin-leider Mary Lou McDonald viert de historische verkiezingsverwinning. Foto AFP & Ben Stansall

De links-nationalistische partij Sinn Féin heeft bij de verkiezingen in Ierland de meeste stemmen gekregen. De Ieren gingen dit weekend al naar de stembus, maar de definitieve uitslag volgde pas in de nacht van maandag op dinsdag. Sinn Féin heeft nu 37 van de 160 zetels in het Ierse parlement.

De meeste zetels in het parlement zijn voor de centrum-rechtse partij Fianna Fáil. Dat komt omdat Sinn Féin in de kiesdistricten in Ierland minder kandidaten op de lijst had dan de andere grote partijen. Toch zal de uitslag voor Sinn Féin als een overwinning worden gezien: bij de verkiezingen in 2016 haalden ze 23 zetels in het Ierse parlement.

Het is voor het eerst sinds 1922 dat niet Fianna Fáil of de huidige regeringspartij Fine Gael van premier Leo Varadkar de grootste partij van Ierland is. Varadkar, die werd geprezen voor zijn optreden tijdens de Brexit, had juist gehoopt een groter mandaat te kunnen krijgen. Zowel zijn partij als Fianna Fáil had voorafgaand aan de verkiezingen aangegeven niet te willen regeren met Sinn Féin.

Lees ook: Sinn Féin breekt in bij het aloude Ierse machtsblok

Sinn Féin is voor sommige Ieren nog altijd een controversiële partij vanwege de nauwe banden die er vorige eeuw waren met het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Met een campagne gericht op maatschappelijke thema’s wist de progressieve partij echter veel jonge kiezers te trekken. De leider van de partij, Mary Lou McDonald, heeft aangegeven te gaan zoeken naar een coalitie met kleinere, linkse partijen, maar zegt ook dat gesprekken gevoerd zullen worden met de twee traditionele grote partijen.

Twitter avatar rtenews RTÉ News And that’s that - Fianna Fáil have edged past Sinn Féin, to finish #GE2020 with the most seats. Fianna Fáil finish on 38, with Sinn Féin second on 37, and Fine Gael in third on 35. | Full election coverage: https://t.co/K6bb0c23Jg https://t.co/Q8WI7bt2tx