‘Politiek proces’

Zeven Russische activisten veroordeeld tot jaren strafkamp

Zeven linkse activisten zijn maandag in Rusland veroordeeld tot straffen van zes tot achttien jaar strafkamp voor ‘deelname aan een terroristische organisatie’. Volgens critici van het Kremlin ging het om een politiek proces; verscheidene verdachten zeggen met marteling te zijn gedwongen tot een bekentenis. De groep genaamd Set (Russisch voor ‘Netwerk’) zou aanslagen hebben voorbereid tijdens het WK voetbal in 2018 en de presidentsverkiezingen, en werd in 2019 op de Russische terreurlijst gezet. Volgens de verdediging is de bewijsvoering uiterst dun. Zo baseerde de Russische justitie zich onder meer op het feit dat ze samen ‘airsoft’ speelden, een schietsport met luchtdrukgeweren die plastic balletjes schieten. Dat zou training zijn geweest voor geplande terreuraanvallen. (NRC)