Miljardenovername Sprint door T-Mobile goedgekeurd

Overname De overname van telecombedrijf Sprint door T-Mobile is door een federale rechter goedgekeurd. Met deze stap ontstaat mogelijk een van de grootste telecomaanbieders van de VS.
Gevreesd werd dat de overname van Sprint zou leiden tot prijsstijgingen.
Gevreesd werd dat de overname van Sprint zou leiden tot prijsstijgingen. Foto Mike Blake/Reuters

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft dinsdag de overname van telecombedrijf Sprint door T-Mobile goedgekeurd. De overname, waarmee 26,5 miljard dollar (24,3 miljard euro) is gemoeid, zal de nummer drie en vier van de Amerikaanse telecommarkt doen samensmelten. Dat meldt persbureau AP.

Lees ook: De investeerder die maar miljarden blijft pompen in tech

De overname werd in april 2018 aangekondigd, omdat T-Mobile nieuwe mogelijkheden zag onder de nieuwe regering van Donald Trump. Een groep openbare aanklagers probeerde echter de deal te blokkeren. Zij vrezen dat met het verdwijnen van Sprint, nummer vier in de markt voor mobiele telefonie, er minder concurrentie zal zijn en daardoor consumentenprijzen zullen worden opgedreven.

T-Mobile verwacht juist dat er een betere concurrentiepositie kan ontstaan tegenover de marktleiders, AT&T en Verizon Wireless. De rechter oordeelde dat de kans op stijgende prijzen minimaal is. Hiermee is een belangrijke horde genomen in een ingewikkeld overnameproces dat al jaren voortduurt.

Aandeel omhoog geschoten

Na dit oordeel moet de overname nog door een andere rechter goedgekeurd worden, maar beleggers verwachten daar geen problemen. Nadat maandagavond lokale tijd bekend werd dat de overname vermoedelijk goedgekeurd zou worden, schoten de aandelen van Sprint omhoog met 70 procent. T-Mobile zelf verwacht dat de overname al begin april afgesloten kan worden.

Eerder werd de overname al goedgekeurd door het ministerie van Justitie. Als onderdeel van die goedkeuring werd afgesproken dat T-Mobile mee zou werken om een nieuwe, kleinere concurrent in de telecommarkt op te zetten. Ook heeft T-Mobile beloofd geen prijsverhogingen door te voeren in de eerste drie jaar na de overname.

Het is mogelijk dat er wijzigingen in de overnamedeal zijn ontstaan, die nog bekendgemaakt worden. Er kan ook nog een hoger beroep worden aangetekend.