Ophokplicht voor pluimveebedrijven na uitbraak vogelgriepvirus in Duitsland

De ophokplicht voor pluimvee gaat om middernacht van kracht. Aanleiding is de uitbraak van het zeer besmettelijke vogelgriepvirus H5N8 in Duitsland.
Kippen in een stal bij een pluimveebedrijf.
Kippen in een stal bij een pluimveebedrijf. Foto Vincent Jannink/ANP

Alle bedrijven die commercieel pluimvee houden, krijgen een ophokplicht opgelegd. Deze gaat van kracht om middernacht van dinsdag op woensdag. Dat heeft minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) dinsdag bekendgemaakt. De maatregel wordt genomen naar aanleiding van de uitbraak van het zeer besmettelijke vogelgriepvirus H5N8 in Duitsland. In Nederland is het virus nog niet opgedoken.

Lees ook: Een vogel met griep kan echt nog ver vliegen

Met de ophokplicht probeert het ministerie te voorkomen dat Nederlands pluimvee wordt besmet door wilde vogels met het virus. De kans op besmetting is in Nederland groter geworden na een recente melding in het Zuid-Duitse Bretzfeld. Dit toont dat het virus „westelijker aanwezig is dan tot nu toe werd aangenomen”, aldus de minister. Ook is het mogelijk dat in andere delen van West-Europa wilde watervogels het virus bij zich dragen, stelt Schouten.

De maatregel geldt voorlopig voor vier weken. Daarna wordt de situatie opnieuw beoordeeld. In Bretzfeld, een eind boven Stuttgart, zijn vrijdag alle pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels geruimd en verwijderd. Eerder bezweken in een achtertuin nabij de stad 44 vogels uit een groep van 69 dieren. In 2018 kampte Duitsland met een grote uitbraak van de vogelgriep. Het ging toen om een andere variant.