Arrestatie in Spanje van piloot Julio Poch was suggestie van Nederland

Uitlevering

Poch tijdens openbaar verhoor. Foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP
Poch tijdens openbaar verhoor. Foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP

Niet Argentinië, maar Nederland heeft het plan opgeworpen om de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch in 2009 in een ander land dan Nederland op te laten pakken.

Dit was met de bedoeling om zijn uitlevering naar Argentinië mogelijk te maken. Dat schrijft minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Het Openbaar Ministerie opperde de arrestatie van Poch bij een ontmoeting met een Argentijnse vertegenwoordiger in 2008. Justitie in Nederland mag onderdanen niet zelf uitleveren aan Argentinië. Poch, verdacht van misdaden tijdens het bewind van de junta in Argentinië in de jaren zeventig, werd in 2009 opgepakt in het Spaanse Valencia en uitgeleverd aan zijn vroegere thuisland Argentinië.

Daar zat de voormalige Transavia-piloot acht jaar vast. Eind 2017 werd hij vrijgesproken. De Argentijnse justitie is in hoger beroep gegaan. De voormalig piloot eist genoegdoening van de Nederlandse staat. (NRC)