Ook Rabobank voert negatieve rente in voor vermogende klanten

Rente Na ABN Amro en ING gaat ook Rabobank een negatieve rente rekenen voor particuliere klanten met een saldo hoger dan 1 miljoen euro.
Een vestiging van Rabobank in Oudenbosch.
Een vestiging van Rabobank in Oudenbosch. Foto John van Hamond

Ook Rabobank gaat een negatieve rente rekenen voor particuliere klanten met meer dan 1 miljoen euro op hun rekening. Voor hen geldt vanaf 1 juli een rente van -0,5 procent, meldt de bank dinsdag. Rabobank is na ABN Amro en ING de derde grote bank met een negatieve rente.

De negatieve rente wordt ingevoerd „vanwege de aanhoudende lage rente”, aldus Rabobank. Het tarief van -0,5 procent geldt alleen voor het bedrag boven het miljoen euro. Ongeveer vierhonderd klanten krijgen volgens de bank te maken met de negatieve rente. Particulieren met een saldo van 1 miljoen euro of minder blijven 0,01 procent rente ontvangen op hun spaargeld.

Voor zakelijke klanten gaat de rentewijziging al in op 1 mei. Zo’n 6.600 klanten hebben meer dan 1 miljoen euro op hun zakelijke rekening en moeten rente gaan betalen over hun saldo boven het miljoen. Zakelijke klanten ontvangen alleen 0,01 procent rente over hun saldo tot en met 100.000 euro.

Lees ook: Moet ik nu een bunker bouwen? En 12 andere vragen (en antwoorden) over negatieve rente

0 procent rente

ABN Amro en ING maakten vorige maand al bekend eenzelfde negatief rentetarief te gaan hanteren. Klanten van ABN ontvangen vanaf 1 april helemaal geen rente meer op hun spaarrekening. Kleinere banken als Triodos en Evi van Lanschot verlaagden de rente al eerder naar nul. Bij ING blijft de spaarrente 0,01 procent voor rekeningen met een saldo tot 100.000 euro.

De spaarrente voor consumenten daalde de afgelopen jaren gestaag. Dat komt onder meer door de lage Europese marktrente en het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Banken die geld stallen bij de ECB moeten een boeterente betalen en rekenen dat door aan hun klanten.