Ierland

Sinn Féin krijgt meeste stemmen bij parlementsverkiezingen

De links-nationalistische partij Sinn Féin heeft bij de Ierse verkiezingen de meeste stemmen gekregen. De Ieren gingen dit weekend al naar de stembus, de definitieve uitslag volgde maandagnacht. Sinn Féin heeft nu 37 van de 160 zetels in het parlement. De meeste zetels zijn voor de centrumrechtse partij Fianna Fáil. Dat komt omdat Sinn Féin in de kiesdistricten minder kandidaten op de lijst had dan de andere grote partijen. Toch eist Sinn Féin de zege op; bij de verkiezingen in 2016 haalde ze 23 zetels. Het is voor het eerst sinds 1922 dat niet Fianna Fáil of de huidige regeringspartij Fine Gael van premier Varadkar de grootste partij is. Varadkar, geprezen voor zijn Brexit-optreden, had vooraf net als Fianna Fáil verklaard niet te willen regeren met Sinn Féin, om haar nauwe banden met de IRA. (NRC)